Când un hormon este secretat în cantități prea mici sau prea mari, echilibrul este deja alterat și pot să apară o mulțime de probleme.
Poate ți s-a întâmplat și ție să reacționezi ciudat sau să ai acele stări de irascibilitate fără un motiv anume, înainte sau în timpul menstruației. Toate aceste manifestări, precum și alte probleme care se pot ivi, sunt cauzate de o dereglare hormonală.
Alimentația greșită, anumite medicamente, obezitatea, moștenirea genetică, bolile autoimune, tumorile, inflamațiile în corp, hemoragiile, radioterapia și stresul sunt câteva dintre cauzele care pot sa afecteze echilibrul hormonal.
Simptome care ascund o dereglare hormonală
Anxietatea și depresia
Multe dereglări hormonale pot să cauzeze anxietate și depresie. Aceste simptome sunt de regulă accentuate de insomnie, care la rândul ei este un simptom care ascunde o dereglare hormonală. Astfel că acest cerc vicios este dificil de întrerupt, iar dacă probleme se prelungesc e o perioadă lungă este indicat să apelezi la un consult endocrinologic pentru investigații suplimentare. Când anxietatea și depresia apar din cauza unor probleme endocrinologice, cel mai adesea este vorba despre un nivel scăzut al estrogenului, al hormonului de creștere, precum și dereglări ale glandei tiroide, potrivit eva.ro.