E sănătos să consumi unt? Cum reduce riscul de cancer și protejează creierul

0
89

Dieteticianul autorizat și cercetătorul în domeniul microbiomului intestinal Gail Cresci, PhD, RD, explică ce trebuie să știți despre acidul butirat și legătura pe care o are cu untul.

Ce este butiratul?

Acidul butiric este un acid care se produce natural și la nivelul intestinelor atunci când bacteriile bune procesează fibrele.

Previne cancerul

Cel mai studiat beneficiu al aciului butiric este capacitatea acestuia de a preveni apariția cancerului de colon. Acidul butyric joacă un rol important în sănătatea sistemului digestiv, oferind principala sursă de energie pentru celulele colonului; acesta acoperă aproximativ 70% din nevoile lor energetice.

Și poate oferi și alte beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea sistemului imunitar, reducerea inflamației

Ce alimente conțin butirat?

Untul este o sursă bună de acid butiric, dar ar trebui să consumați mult mai mult decât se recomandă; este bogat în grăsimi saturate și poate crește riscul de boli cardiovasculare. În schimb, creșteți nivelul de acid butiric din corpup prin creșterea aportului zilnic de fibre cu alimente pe bază de plante.

Deoarece organismul dumneavoastră nu descompune fibrele în timpul procesului de digestie, acestea sunt lăsate pentru ca bacteriile intestinale să le descompună. Bacteriile intestinale sănătoase produc acid butiric din fibrele alimentare solubile și fermentabile pe care numai ele le pot descompune.

COntinuarea pe exquils.ro