Poți să îți dai seama dacă ai polipi pe colon? Ce simptome ar putea indica acest lucru

0
88

Polipii colonici reprezintă formaţiuni tumorale benigne sub forma unor excrescenţe de ţesut care apar la nivelul intestinului gros. Prezenţa lor în colon sau rect ridică multe întrebări pacientului şi familiei acestuia. Care este semnificaţia descoperirii unui polip in colon? Înseamnă că am sau că voi face cancer colonic? Va trebui să mă operez?

Cauzele care duc la apariţia polipilor nu sunt pe deplin cunoscute. Totuşi, printre factorii de risc se numără anumite obiceiuri alimentare şi de stil de viaţă, printre care: o dietă bogată în grăsimi şi săracă în fructe, legume şi fibre, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, precum şi afecţiuni ca obezitatea. Există anumite boli inflamatorii ale colonului, rectocolita ulcero-hemoragică şi boala Crohn care cresc şi ele riscul.

Cancerul colorectal este rar înaintea vârstei de 40 de ani, iar în aproximativ 90% din cazuri, polipii cu potential evolutiv spre cancer apar dupa vârsta de 50 de ani. De aceea, se recomandă în general ca screening-ul pentru polipi şi implicit pentru cancerul colorectal să înceapă la vârsta de 50 de ani (pentru ambele sexe). S-a dovedit că durează aproximativ 10 ani pentru ca un polip mic să se transforme în cancer, potrivit doctorulzilei.ro.

Continuarea pe exquils.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.