Te poți păzi de cancer: 10 sfaturi oferite de medicul Vasi Rădulescu

0
56

Cancerul este un grup mare de boli care apar atunci când celulele anormale se divid rapid și se pot răspândi în alte țesuturi și organe.

Aceste celule cu creștere rapidă pot provoca tumori. De asemenea, ele pot perturba funcționarea regulată a organismului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul a reprezentat aproape 1 din 6 decese în 2020. Experții lucrează din greu pentru a testa noi tratamente împotriva cancerului în fiecare zi.

Principala cauză a cancerului este reprezentată de mutații sau de modificări ale ADN-ului din celulele corpului. Mutațiile genetice pot fi moștenite. De asemenea, ele pot apărea după naștere, ca urmare a forțelor de mediu.

Aceste cauze externe, numite agenți cancerigeni, pot include:

agenți cancerigeni fizici, cum ar fi radiațiile și lumina ultravioletă (UV)

agenți chimici cancerigeni, cum ar fi fumul de țigară, azbestul, alcoolul, poluarea aerului și alimentele și apa potabilă contaminate

agenți cancerigeni biologici, cum ar fi virușii, bacteriile și paraziții

Potrivit OMS, aproximativ 33% din decesele cauzate de cancer pot fi cauzate de tutun, alcool, indicele de masă corporală ridicat (IMC), consumul redus de fructe și legume și lipsa unei activități fizice suficiente.

Continuarea pe exquils.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.