marți, 30 aprilie, 2024

Judetul Vaslui acoperit de norul de praf saharian . Vezi recomandarile specialistilor – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Cetatenii judetului Vaslui, aflati sub atentionarea meteo de cod portocaliu, au realizat astazi de fapt ca vantul este insotit si de particule fine de nisip .
 

Praful Saharian a ajuns şi pe raza judetului Vaslui, iar specialiştii trag un semnal de alarmă legat de fenomenele meteo extreme care se desfăşoară în aceste momente în toata regiunea Moldovei.
 

Praful Saharian va traversa toată ţara, dintre vest spre nord-vest
 

Conform reputatului cercetător, Silviu Gurlui, praful saharian va traversa pe teritoriul României, de astăzi până mâine la ora 12.
 

”De la această oră şi până mâine la ora 12, un strat de praf va traversa România dinspre vest, nord-vest, spre sud est. Constantă este ultima localitate atinsă pe la amiază. Stratul conţine praf Saharian, particule micrometrice care se vor redepune la sol. După amiază se schimbă vremea, apar şi precipitaţi, chiar şi posibil grindina la sol şi rafale de 80 km/h (0.4-1cm)” menţionează Silviu Gurlui.
 

Nu este pentru prima oară când România se confruntă cu un asemenea fenomen. Și în aprilie anul trecut, dar și în 2018, tot în aprilie, oamenii şi-au găsit maşinile acoperite cu un strat de praf gălbui.
 

Medicii ne recomandă ca în timpul acestui fenomen neplăcut să evităm să ieşim din casă şi să nu deschidem ferestrele. Mai ales cei cu afecţiuni respiratorii trebuie să fie foarte atenţi, pentru că praful le agravează suferinţa.
 

Calitatea aerului în judetul Vaslui este monitorizată prin măsurători continue în două staţii automate de monitorizare: staţia VS 1 – staţie de fond urban (Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr.56) şi staţia VS- 2- staţie de fond urban (Huşi, str. Recea, nr.1), staţii de monitorizare care au fost amplasate în zonă rezidenţială, departe de sursele de emisii locale, pentru a evidenţia gradul de expunere a populaţiei la nivelul de poluare urbană.
 

STAŢIA VS-1: Indicele general asociat zilei de 11.05.2020, pentru staţia VS-1, este 4-Mediu, fiind dat de indicele specific pentru poluanţii particule in suspensie (PM10) şi ozon.
 

STAŢIA VS-2: Indicele general asociat zilei de 11.05.2020, pentru staţia VS-2, este 1-Excelent, toţi indicii specifici pentru poluanţii monitorizaţi fiind definiţi de acest calificativ.
 

Buletinele informative zilnice privind calitatea aerului pentru cele 2 stații automate din județul Vaslui sunt afișate pe site-ul APM Vaslui http://www.anpm.ro/web/apm-vaslui/buletine-calitate-aer

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img