O batranica de 90 de ani a fost inselata prin metoda „Accidentul” . Prejudiciul se ridica la 24.000 de lei

0
74

Politistii Sectiei 1 Politie Rurala Vaslui au finalizat cercetarile fata de doua persoane, un barbat si o femeie, din judetul Iasi, banuite de savarsirea infractiunii de inselaciune prin metoda ”Accidentul”. Acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile. Prejudiciul cauzat depaseste 24.000 de lei.
            La sfarsitul saptamanii trecute, politistii Sectiei 1 Politie Rurala Vaslui au finalizat cercetarile in cadrul unui dosar penal intocmit pe numele unui barbat de 27 de ani si al unei femei de 32 de ani, ambele persoane fiind banuite de savarsirea infractiunii de inselaciune,
             In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit faptul ca, la data de 25.06.2020, in jurul orei 19:00, acestea ar fi contactat telefonic o femeie de 90 de ani, din comuna Albesti, judetul Vaslui, cu scopul de a o induce in eroare cu privire la implicarea unui membru al familiei acesteia intr-un accident rutier. In acest sens, femeii i s-a solicitat o anumita suma de bani, apelantii pretinzand, in mod nereal, ca ar detine calitati oficiale si ca i-ar putea oferi ajutor.
            Mai mult, persoanele banuite s-ar fi deplasat ulterior la domiciliul persoanei vatamate, de unde ar fi ridicat suma de bani pretinsa la telefon.
            Prejudiciul total cauzat persoanei vatamate este de peste 24.000 de lei.
            Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, sub coordonarea unitatii de parchet competente, au propus luarea masurii arestarii preventive fata de cele doua persoane,  instanta de judecata admitand propunerea. Astfel, persoanele in cauza au fost arestate preventiv pentru 30 de zile,
           Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia Operatiuni Speciale.         
            Reamintim astfel modalitatea prin care infractorii se imbogatesc, pe seama unor persoane care dau curs cu usurinta solicitarilor telefonice de a oferi (depune) bani (in conturile) unor persoane necunoscute.   
            Infractorii utilizeaza calitati false (in general ruda cu victimele inselaciunilor,  avocat, doctor, magistrat) si solicita telefonic diferite sume. Banii sunt ceruti sub pretextul ca rude apropiate (fiu, fiica, ginere) sunt in spital sau au fost retinute de organele de politie pentru savarsirea unor accidente de circulatie (cu victime decedate sau ranite grav). Banii solicitati reprezinta onorariul avocatului sau trebuie platiti victimei presupusului accident,  pentru a fi evitata intocmirea unui dosar penal si pedeapsa cu inchisoarea. Victimele sunt in general alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, usor de impresionat, care au membri din familie in strainatate si care detin bani la domiciliu. In prima faza, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o masura de precautie a infractorilor. Pentru reusita unor astfel de actiuni, acestia mizeaza pe mai multi factori:  incapacitatea de a evalua veridicitatea situatiei in stare de anxietate si conditii presante; empatia sau compasiunea ridicata a victimei inselaciunii, precum si predispozitia acesteia de a se increde usor in oameni. De cele mai multe ori, pe fondul emotiilor si al agitatiei, victimele nu mai retin detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurinta, accepta sa transfere sume importante pe numele unor persoane pe care nu le cunosc, indicate de catre escroci.
                                                     
        Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia va recomanda insistent:
Daca sunteti contactati de pe un numar pe care nu il cunoasteti de catre o persoana care se da drept ruda, sau care pretinde ca vorbeste in numele unei rude, cereti cat mai multe detalii, din care sa va convingeti de identitatea celui in cauza, respectiv de realitatea informatiilor detinute cu privire la persoana la care se face referire. Verificati daca situatia de urgenta este reala prin apelarea persoanei vizate (sot, sotie, fiu, fiica, nepot, nepoata etc.) la numarul de telefon pe care il cunoasteti deja sau pe care il aveti salvat in agenda telefonica.
 Nu dati curs instructiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind ca reprezinta rudele implicate intr-un accident rutier.
    Nu depuneti sume de bani in conturile unor persoane pe care nu le cunoasteti si nu furnizati bani unor persoane necunoscute. Aceeasi recomandare trebuie sa o aveti in vedere daca persoane necunoscute va solicita, sub orice pretext, sa reincarcati cartele telefonice.
    Oricine poate fi implicat intr-un accident de circulatie, dar intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident rutier, nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.    
    In cazul in care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandari din partea unui politist si respectati-le intocmai!