Episcopul Ignatie al Husilor, despre probabilitatea eliminarii notelor la Religie: ‘Fara nevoile spirituale, suntem niste vite furajate’

0
70

STIRIPESURSE.RO a demarat un proiect jurnalistic prin care s-a incercat o pozitionare a celor mai importante figuri ale vietii cultural-educationale din Romania.

In cel de-al doilea episod, Patriarhia Romana a raspuns la intrebarile referitoare la decizia aceluiasi guvern liberal de a elimina notele de la Religie. Alaturi de Patriarhia Romana, Academia Romana, prin vocea presedintelui sau, Ioan-Aurel Pop, ia pozitie fata de intentia declarata a cabinetului Orban. Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, membri ai Sfantului Sinod, clerici cu insemnatate uriasa academica si sociala, vorbesc si ei despre planurile de la Palatul Victoria.

Unul dintre cei mai tineri ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, Preasfintitul Ignatie al Husilor, scolit in strainatate si fost fost arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei, asadar unul dintre clericii care au vazut ce se intampla in Occident, spune, in interviul pentru STIRIPESURSE.RO, ca ”fara nevoile spirituale, suntem niste vite furajate”.

”Cristi Selaru: Orele de Religie vor ramane obligatorii, dar elevii nu vor mai primi note. Cum apreciaza Preasfintitul Ignatie aceasta probabilitate luata in calcul de MEC?

PS Ignatie: Consider ca acest mod de raportare la Orele de Religie face parte din ceea ce generic numea un filosof catolic vienez “descolarizarea societatii”. Adica, sistemul se dovedeste a fi ineficient si, prin urmare, nu are capacitatea intrinseca de a forma cu adevarat oameni. Religia, ca disciplina scolara, este printre singurele discipline care are drept ADN metodic transmiterea unui mod de a fi, a unei perspective asupra vietii, care implica schimbarea etica a omului. Celalalte discipline pun accentul pe a invata, pe asimilarea externa de cunostinte, de altfel necesare, dar fara vreun impact concret existential asupra omului. Astfel, prin aceasta eventuala decizie se instaureaza batalia intre a transmite si a cunoaste, relativizand orele de religie, care, ca orice alta disciplina poate fi eliminata din trunchiul comun. Ca s-o spun mai abrupt, se pregateste o eventuala catapultare a acesteia dintre disciplinele obligatorii, ceea ce este in mod evident o discriminare.

Cristi Selaru: Se stie ca notele de la Religie urcau mediile elevilor. Ce consecinte crede Preasfintitul Ignatie ca va avea eliminarea notarii la orele de Religie?

PS Ignatie: Nu cred ca rolul notelor de la Religie este ca ele sa umfle artificial mediile elevilor. Asta ar insemna o autosinucidere a acestei discipline. Rolul ei este de a transmite un continut spiritual elevilor. Daca va fi eliminata notarea la orele de Religie, consecintele vor fi inevitabile: un dispret si o periferizare “oficiala” a acestora din programa scolara, transformandu-le intr-un apendice, care poate fi oricand extirpat.

Cristi Selaru: Aproape 39% dintre profesori si peste 33% dintre parinti sustin ca Religia este mai putin importanta, conform MEC, in urma publicarii rezultatului unui chestionar online. Ce mesaj aveti pentru profesorii si pentru parintii care au cerut asta?

PS Ignatie: Mesajul meu este unul extrem de simplu: daca dimensiunea spirituala este irelevanta pentru elevi, atunci nu ne ramane decat sa ne degradam la statutul de fiinte reduse la instinctele primare: a manca si a ne reproduce. Sau intr-o exprimare mai plastica, fara nevoile spirituale, suntem niste vite furajate.

Cristi Selaru: Considerati ca, intr-un viitor apropiat, exista posibilitatea eliminarii Religiei din curricula scolara?

PS Ignatie: Intr-o societate in care totul devine relativ, nu este exclus ca orele de Religie sa fie in mod natural extirpate. Aceasta tendinta face parte din procesul de “detraditionalizare a societatii.”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.