INCREDIBIL !ANAF evita afacerile preotilor si Bisericii Ortodoxe

0
149

Descinderile recente ale inspectorilor ANAF au starnit revolta in randul romanilor, acestia reclamand faptul ca inspectorii antifrauda evita sistematic verificarea averilor acumulate de preoti si afacerilor Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel, in timp ce ANAF a sistat activitatea a zeci de societati comerciale, Biserica Ortodoxa Romana si preotii fac afaceri fara sa dea socoteala nimanui. Inspectorii antifrauda au inchis magazine si saormerii, dar nu au avut curajul de a calca pragul bisericilor sau a „caselor cu turnulete”.

„Da, se face evaziune si la xerox, la saormerii, la cofetarii sau la localurile de pe litoral. Dar nu din cauza lor bugetul de stat incaseaza doar jumatate din TVA-ul ce ar trebui incasat. Nu din cauza lor evaziunea fiscala a ajuns in 2013 la 16.2% din PIB. Marii rechini sunt bine mersi in alta parte. Isi rad in barba urmarind sirurile de masini Antifrauda defiland pe autostrada si echipele de cate 4-5 inspectori cu caschete de la Antifrauda luand cu asalt saormeriile din Vama Veche. Grangurii lucreaza cu alte retete si alte retele: rambursari ilegale de TVA, contrabanda cu tigarete si produse petroliere, evita cu gratie platile accizelor la alcool. Numai pierderile la bugetul de stat din comertul ilegal cu tigari depasesc anual 600 de milioane de euro.

Sau poate isi baga cineva nasul, cu smerenie, si la biserici, acest subiect tabu, cu conotatii electorale, si de care nimeni nu are curaj sa se lege? Cat de fiscalizate sunt sumele stranse din serviciile religioase si din vanzarea de obiecte de cult? Numai din „contributia la biserica” se strang anual de la credinciosi peste 100 de milioane de euro, presupunand ca doar sase milioane de familii platesc, in medie, cate 80 de lei. Este fiscalizata aceasta suma? Sfantul ANAF are curaj sa faca vizite sfintilor parinti cu limuzine si vile impunatoare? Cel mai mare cult din Romania are circa 15.000 de lacasuri de cult”, scrie jurnalista Loredana Voiculescu. In minivacanta de 1 mai, 605 inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala (DGAF) au verificat 457 operatori de turism si patroni de restaurante, baruri si cluburi din zonele turistice cele mai frecventate. Inspectorii au dat amenzi de 1.965 milioane de lei si au dispus confiscarea de venituri, numerar si bunuri in valoare de 203 611 de lei. Activitatea comerciala a fost suspendata in 34 de puncte de lucru.