sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ALEGERI IN TURCIA Erdogan a caştigat alegerile prezidenţiale în primul tur

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut peste 50% din voturile necesare în alegerile de duminică, ceea ce îi permite să câştige un nou mandat prezidenţial de cinci ani în care va avea puteri sporite, au anunţat luni autorităţile electorale, relatează AFP.

"Potrivit rezultatelor, se pare că Recep Tayyip Erdogan a câştigat majoritatea absolută a voturilor valabile", ceea ce îi permite să fie reales din primul tur, a declarat preşedintele Înaltului Comitet Electoral (YSK), Sadi Güven, în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Declaraţia preşedintelui YSK a fost primită cu strigăte de bucurie la sediul Partidului Dreptate şi Justiţie (AKP) al preşedintelui turc, potrivit unui corespondent al AFP.

Güven a declarat că 97,7 % din voturi au fost înregistrate în sistemul informatic al YSK, precizând că buletinele de vot care nu au fost încă numărate nu sunt suficiente pentru a-l priva pe Erdogan de o majoritate absolută.

Şeful YSK nu a prezentat rezultatul alegerilor prezidenţiale, însă agenţia de presă turcă Anadolu a indicat că Erdogan a câştigat scrutinul cu aproximativ 52,5% din voturi, potrivit unor rezultate parţiale după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot.

Turcii au votat duminică în cadrul unui dublu scrutin prezidenţial şi legislativ disputat între Erdogan, care domină scena politică turcă de 15 ani, şi o opoziţie hotărâtă să-i blocheze ascensiunea.

Potrivit Anadolu, partidul lui Erdogan AKP şi aliatul său ultra-naţionalist MHP îşi menţin majoritatea parlamentară cu aproximativ 53,6% din voturile exprimate.

Aceste alegeri sunt deosebit de importante pentru Turcia deoarece marchează tranziţia de la sistemul parlamentar actual la un sistem prezidenţial care îi va permite lui Erdogan să-şi extindă în mod semnificativ prerogativele.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img