vineri, 29 martie, 2024

Aleksandr Lukasenko da semnalul: ‘Intr-o zi, veti alege un alt Lukasenko sau pe altcineva. Cat de eroic as fi, va veni timpul sa plec’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că funcţia sa presupune prea multă putere şi a promis reforme constituţionale care vor fi pregătite în acest an şi supuse votului la începutul lui 2022, relatează Reuters şi AFP.

Lukaşenko a vorbit la o adunare specială menită să dezbată reformele politice, despre care opozanţii regimului său susţin că este o farsă menită să-i permită să se agaţe de putere după luni de proteste în urma scrutinului prezidenţial contestat din august anul trecut, scrie agerpres.ro.

"Eu sunt pentru o reformă constituţională", a declarat el în faţa celor 2.700 de cadre din partidul său, care l-au ovaţionat în mai multe rânduri.

"Dar totul trebuie făcut încet (…) trebuie ca societatea să fie pregătită", a adăugat liderul belarus, făcând apel la Adunarea populară "să reflecteze" la eventuale amendamente.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la comanda ţării de aproape 27 de ani, a evocat în trecere plecarea sa teoretică de la putere, la o dată rămasă şi ea incertă.

"Într-o zi veţi alege un alt Lukaşenko sau pe altcineva. Cât de eroic aş fi, va veni timpul să plec", a mai spus preşedintele belarus.

El a dat asigurări că înţelege că ţara "va avea nevoie de o nouă generaţie la putere".

Însă plecarea lui, a spus Lukaşenko, nu va fi posibilă "decât dacă nu vor exista proteste, tentative de a răsturna autorităţile".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img