joi, 28 martie, 2024

ALERTA de inundatii pe cursurile de apa din Vaslui!

Distribuie:

Publicat:

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a instituit cod galben de inundatii pe raurile: Barlad si afluentii lui din judetele Iasi, Vaslui si Galati, dar si pe afluentii mici ai Prutului din judetele Vaslui si Galati. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante de  pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de aparare. 

Codul galben de inundatii se mentine pana maine, 21 aprilie 2017, la ora 20.00. Precipitatiile maxime cumulate in ultimele 24 de ore inregistrate la statiile automate sunt: 17 l/mp la statia hidrometrica Nicolae Balcescu (judetul Botosani), 10,50 l/mp la statia hidrometrica Iasi (judetul Iasi), 44.75 l/mp la statia hidrometrica Vutcani (Vaslui) si 45 l/mp la statia hidrometrica Targu Bujor (judetul Galati). 

“Pana in prezent lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea ABA Prut – Barlad se comporta in conditii de siguranta, iar echipele sunt pregatite sa intervina cu materiale si utilaje, fiind impusa starea de vigilenta maxima si monitorizare permanenta. Totodata, Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad prin unitatile sale teritoriale adapteaza programele de exploatare ale acumularilor in vederea asigurarii transelor de atenuarea viiturilor. Autoritatile locale trebuie sa fie pregatite pentru a asigura starea de permanenta la sedii si sa intervina in special in zona podurilor si a podetelor indepartand acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetatie si plutitori, care ar putea obtura sectiunile de scurgere ale raurilor”, se arata in comunicatul emis de ABA Prut-Barlad. 

Reprezentantii ABA Prut-Barlad recomanda cetatenilor sa evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin rau). Utilajele aflate in apropierea albiilor trebuie sa fie retrase, iar in cazul acumularilor piscicole – baraje mici, trebuie sa fie verificata functionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img