sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Alerta la Iasi! O bacterie extrem de periculoasa a fost descoperita in interiorul unui aparat folosit acasa si la serviciu. Iesenii care au aceste simptome trebuie sa se prezinte la medic

Distribuie:

Publicat:

Legionella este o bacterie extrem de periculoasa care traieste si se dezvolta in aparatele de aer conditionat, dusuri, piscine • Boala produsa de aceasta bacterie poate fi mortala • Medicii spun ca dezinfectarea filtrelor instalatiilor de aer conditionat este obligatorie pentru a preveni imbolnavirea

Nu este o gluma. Iesenii care au acasa aparate de aer conditionat, dar si agentii economici care folosesc instalatiile de racire in birouri sau la locurile de munca ale angajatilor sunt sfatuiti sa solicite de urgenta ajutorul specialistilor. Folosirea acestor instalatii fara a le dezinfecta in prealabil pun in pericol sanatatea oamenilor.

Medicii trag un semnal de alarma si avertizeaza populatia asupra pericolului la care se expun utilizand aparatele de aer conditionat fara a le dezinfecta. In filtrele de aer conditionat, dar si dusuri sau piscine, sisteme de pulverizare a apei, cum sunt la terasele din oras, traieste si se dezvolta o bacterie foarte periculoasa, numita legionella. Aceasta bacterie poate cauza o forma severa de pneumonie.

"Foarte multe persoane folosesc aparatele de aer conditionat atat acasa, cat si la serviciu. Este foarte important ca inainte de a da drumul instalatiilor de aer conditionat sa le dezinfectam. Daca nu sunt dezinfectate, aparatele de aer conditionat produc boli grave. Rugam populatia sa respecte aceste reguli pentru a preveni imbolnavirea. Este obligatoriu sa dezinfectam aceste aparate o data sau chiar de doua ori pe an", a declarat dr. Cristina Grigorescu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iasi.

Legioneloza debuteaza cu febra, frisoane, dureri de cap si dureri musculare

Medicii de specialitate avertizeaza ca penumonia cu legionella este o patologie grava cu o rata ridicata de mortalitate. Aparatele de aer conditionat sunt tot mai prezente in casele iesenilor, dar si in institutii. In fiecare an, pe perioada verii, tot mai multi ieseni ajung la medic dupa ce s-au imbolnavit din cauza instalatiilor de aer conditionat. Pe vreme caniculara, acestea ofera un confort termic sporit si oamenii nu mai tin seama de riscul la care se supun.

"Da, aparatele de aer conditionat ne pot imbolnavi. Infectia cu legionella, bacteria care traieste in filtrele de aer conditionat, este un semnal de alarma pentru cei care nu dezinfecteaza instalatia, pentru ca poate provoca boli grave. De asemenea, o alta cauza de imbolnavire este functionarea instalatiei la o temperatura foarte scazuta. Diferenta de temperatura dintre exterior si interior trebuie sa fie de 10 grade Celsius. Organismul suporta mai greu trecerea de la cald la rece si invers. Bacteria legionella produce infectii ale cailor aeriene superioare sau inferioare, cum ar fi penumonie severa. Depinde de cat de mult este expus organismul. Se poate ajunge la complicatii grave, in functie de starea de sanatate a pacientului, de imunitatea organismului. De exemplu, o persoana cu neoplazie care sta intr-o camera cu aer conditionat se poate imbolnavi mult mai usor", a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iasi.

Legioneloza, boala produsa de bacteria legionella, debuteaza cu febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, apoi de o tuse seaca si dificultati de respiratie.

"Nedezinfectarea filtrelor de aer conditionat inseamna o concentratie mai mare de bacterii. Pana acum nu am inregistrat niciun caz de legioneloza. In schimb, am avut pacienti cu traheobronsita, amigdalita, care au dobandit aceste afectiuni dupa ce au stat in spatii cu aer conditionat", a spus prof. dr. Diana Cimpoesu. De asemenea, medicii atrag atentia si asupra instalatiilor de aer conditionat din autoturisme care sunt surse sigure de imbolnavire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img