Endometrioza este o afectiune in care celulele endometrului – mucoasa care captuseste uterul – migreaza in alte zone ale organismului formand placi. Cauzele pentru care apare endometrioza nu sunt cunoscute cu exactitate. Durerea permanenta este cel mai debilitant simptom.
Excesul de estrogen are un rol semnificativ in raspandirea endometriozei astfel ca se recomanda pacientelor care sufera de aceasta afectiune sa urmeze, dincolo de tratament, si o dieta de echilibrare hormonala. Aceasta inseamna minimum cinci portii de legume si fructe, cu accent pe legume, in special crucifere – brocoli, varza, conopida. De asemenea, dr. Marilyn Glenville, specialista britanica in sanatate si nutritie, recomanda trei portii de soia, naut, linte sau seminte de in, alimente bogate in fitoestrogeni care reduc estrogenii toxici. Cerealele integrale sunt si ele preferabile, ca si grasimile „bune“ – zilnic o portie de peste gras, nuci si seminte vegetale, precum si uleiuri presate la rece.
In mod particular trebuie excluse din alimentatie grasimile saturate. Studiile arata ca femeile care consuma carne o data pe zi sunt de doua ori mai predispuse la endometrioza comparativ cu cele care consuma legume si fructe si mai putina carne rosie, potrivit sursei mai sus citate. Zaharul trebuie eliminat din dieta deoarece favorizeaza depunerea de grasime, iar celulele grase produc estrogen. Ca etapa a dietei de echilibrare hormonala, trebuie redus consumul de cafeina care are efect diuretic asupra organismului, epuizand depozitele de minerale si vitamine esentiale pentru echilibrul hormonal.