Prezent pretutindeni în natură, calciul are un rol esențial în organismul uman, asigurând funcționarea normală a sistemului osteoarticular, densitatea osoasă și funcționarea celulelor musculare și nervoase.
Calciul este implicat în procesul de coagulare a sângelui, în contracţia musculară, în activitatea cardiacă și în absorbția vitaminei B12.
În timpul postului, când avem interzis la consumul de lactate și ouă, calciul ni-l putem procura și dacă introducem în dietă următoarele alimente:
Fasolea
Această legumă stimulează digestia, reduce grăsimea din sânge, reglează glicemia, stimulează imunitatea și reface musculatura, fiind bogată nu doar în calciu, ci și în proteine, fibre, magneziu, fosfor, fier, zinc, potasiu și vitaminele A, B6, B9, B12, C și K.
Legumele cu frunze verzi
Spanacul, rubarba, napul, sparanghelul, mazărea, broccoli sau varza kale, sunt surse importante de vitamine (A, C, B, K), minerale (mangan, magneziu, fier, potasiu, fosfor), fibre și clorofilă.
Fructele uscate
Caisele, prunele sau smochinele uscate au efect hipotensor, antianemic și stimulează circulația sangvină. Pentru că fructele uscate conțin o cantitate mare de zaharuri, acestea trebuie consumate cu moderație, doar între mesele principale.
Nucile și semințele
Migdale, caju, fistic, nuci, semințe de in, semințe de susan, semințele de chia protejează sistemul cardiovascular, memoria, sănătatea orală, vederea, susțin metabolismul și încetinesc procesele de îmbătrânire. Deoarece acestea au un indice caloric ridicat, nu se va consuma mai mult de un pumn, între mesele principale.
Fructele
Portocalele, murele, rodiile sau coacăzele sunt bogate atât în antioxidanți, cât și în calciu, vitamina A, fier, potasiu, magneziu, fier și fibre. Protejează astfel nu doar sistemul osos, dar și pe cel cardiovascular, digestiv și renal.
Alte surse importante de calciu sunt cerealele integrale (quinoa, amaranth, soia), pătrunjelul și ierburile aromatice (mărar, cimbru, rozmarin, salvie, oregano).