luni, 15 aprilie, 2024

Alimentele de care să te ferești: Pot duce la apariția pietrelor la rinichi

Distribuie:

Publicat:

Alimentele de care să te ferești: Pot duce la apariția pietrelor la rinichi. Pietrele la rinichi reprezintă una dintre cele mai vechi şi mai frecvente probleme de la nivelul aparatului urinar.

Numărul persoanelor diagnosticate a crescut constant în ultimii ani, fiind mai frecventă la bărbaţi, comparativ cu femeile.

Calculii urinari sunt depozite de dimensiuni variabile, de consistenţă dură, care se formează în interiorul rinichilor şi au în compoziţie minerale şi săruri acide.

Aceştia se pot elimina spontan, fiind asimptomatici, sau pot fi simptomatici, determinând o durere continuă în regiunea lombară (spatelui), care iradiază în regiunea pelvisului, în funcţie de poziţia calcului în traiectul urinar.

 

Cele mai frecvente cauze ale apariţiei pietrelor sunt consumul scăzut de lichide sau abuzul alimentar din anumite substanţe. Pentru a evita litiaza renală, se recomandă consumul a minimum doi litri de lichid în 24 ore. Cu toate astea, cantitatea de lichide consumată trebuie însă adaptată condiţiilor de mediu.

Astfel, persoanele care stau la temeperaturi ridicate sau care fac efort fizic important vor necesita cantităţi mai mari de lichide pentru a preveni apariţia pietrelor – deoarece pot pierde multe lichide prin transpiraţie. Când nu se consumă suficiente lichide va creşte foarte mult concentraţia sărurilor minerale din urină şi, implicit, riscul de formare a calculilor, potrivit doctorulzilei.ro.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img