vineri, 29 martie, 2024

Alternative proteice pentru persoanele care nu consuma carne

Distribuie:

Publicat:

Nu toata lumea consuma carne, dar toata lumea are nevoie de proteine. Fiecare celula din organismul uman contine proteine, iar corpul are nevoie de macronutrienti pentru a repara si pentru a reface toate celulele. Parul, pielea, muschii si unghiile sunt facute din aceasta componenta vital. Este o resursa de care organismul are nevoie pentru sanatatea sangelului si pentru rolul sau in ceea ce priveste hormonii. În general, un adult are nevoie ca 10-35% din aportul total de calorii sa provina din proteine. Cu alte cuvinte, daca nu mancam carne si avem nevoie de proteine, care sunt alternativele proteice la care putem apela? Mai jos, gasesti cateva pe care le poti include si tu in dieta ta. Iata despre ce este vorba!

Nuci. Acestea contin intre 5 si 6 grame de proteine per 30 de grame. Poti apela la alternative precum nucile, migdalele, caju, arahidele si semintele de pin.

Seminte. Este vorba despre semintele de susan si cele de floarea-soarelui, care au aproximativ 5-6 grame de proteine la 30 de grame.

Tampeh. Aceasta alternativa proteica este populara in Thailanda si Indonezia. Aceasta proteina este un produs din soia, care contine 30 de grame de proteine per cana.

Linte. Exista aproximativ 18 grame de proteine intr-o cana cu linte.

Quinoa si cereale integrale. Este vorba despre hrisca, orez brun si orz, fiecare dintre aceste alternative proteice continand aproximativ 24 de grame de proteine intr-o cana.

Fasole rosie. Fiecare cana de fasole rosie are 15 grame de proteine.

Fasole garbanzo/naut. O cana din aceste alternative proteice contine 12 grame de proteine.

Seitan. Aceasta este o imitatie de carne facuta din soia, insa contine doar 3 grame per suta de grame de produs.

Broccoli. O cana de broccoli contine aproximativ 5 grame de proteine.

Edamame. O cana de edamame are aproximativ 17 grame de proteine.

Lapte. O cana de lapte degresat are aproximativ 8 grame de proteine.

Iaurt. Aceasta forma de lactate, in special iaurtul grecesc, poate avea aproximativ 20 de grame de proteine per portie.

Oua. Un ou are aproximativ 6 grame de proteine.

Tofu. Din nou, este vorba despre un produs din soia, care contine aproximativ 10 grame de proteine per portie.

Shake-uri si batoane proteice. Aceste produse se gasesc in multe magazine cu produse sanatoase si pot contine oriunde intre 12 si 20 de grame sau chiar o cantitate mai mare de proteine. 

Atunci cand alegi oricare dintre optiunile de mai sus, ia in considerare intotdeauna si ceilalti factori: carbohidratii si grasimile. De exemplu, o cana de quinoa are 110 grame de carbohidrati. Nucile si semintele au un continut bogat de grasimi. Citeste toate etichetele nutritionale pentru a ramane informat. Exista argumente pro si contra pentru toate aceste alternative, la fel cum exista avantaje si dezavantaje pentru diferitele tipuri de carne. Organismul tau iti va multumi atunci cand ii oferi proteine. Gandeste-te ca le oferi celulelor tale sansa de a functiona corect, asa ca nu uita niciodata cat de important este aportul proteic pe care il aduci corpului tau! sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img