miercuri, 21 februarie, 2024

Americanii isi intaresc sprijinul pentru Ucraina – SUA ofera finantare suplimentara marinei ucrainiene in urma incidentululi din stramtoarea Kerci

Distribuie:

Publicat:

Statele Unite vor oferi Ucrainei o finanţare militară suplimentară de 10 milioane dolari pentru a-şi consolida marina după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene pe mare luna trecută, într-o "escaladare periculoasă", a anunţat vineri Departamentul de Stat, citat de Reuters preluată de Agerpres.

Măsura intervine după ce Lituania şi Marea Britanie şi-au crescut asistenţa de securitate pentru Ucraina, a declarat Departamentul, în urma atacului din 25 noiembrie în apropiere de Strâmtoarea Kerci. 

"Statele Unite cer Rusiei să returneze imediat Ucrainei navele confiscate şi echipajele ucrainene reţinute, pentru a menţine 
Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov deschise navelor ce tranzitează spre şi din porturile ucrainene, şi să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Departamentul de Stat. 

Rusia a deschis focul asupra navelor ucrainene şi apoi le-a capturat împreună cu echipajele lor în apropierea Crimeii – pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în martie 2014, aminteşte Reuters. Strâmtoarea Kerci este singura intrare către Marea Azov din Marea Neagră şi controlează accesul spre două mari porturi ucrainene. 

Incidentul naval l-a determinat pe preşedintele american Donald Trump să anuleze o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin în Argentina, pentru a semnala dezaprobarea Washingtonului faţă de această acţiune în forţă a Rusiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img