Angina pectorală este un tip de durere în piept, apărută din cauza fluxului de sânge redus temporar la nivelul inimii. Simptomele acesteia sunt asemănătoare cu acelea ale infarctului de miocard, afecțiune care pune viața în pericol. Pentru că pot fi confundate, o durere în piept apărută pentru prima dată reprezintă o urgență medicală. Află mai multe despre cauzele, simptomele și tratamentul anginei pectorale.
Cauze
Angina pectorală este o expresie a bolii coronariene sau cardiopatiei ischemice. Această afecțiune este caracterizată de depunerea plăcilor de aterom pe arterele care transportă sânge cu oxigen și nutrienți către inimă – arterele coronare. Plăcile de aterom sunt compuse în principal din grăsimi și se acumulează treptat pe pereții arterei. Atunci când obstrucționează o mare parte din canalul vasului de sânge, poate întrerupe brusc fluxul sangvin, ceea ce produce infarctul miocardic acut cu risc de deces.
Factorii de risc pentru boala coronariană includ:
vârsta înaintată;
fumatul;
alimentația dezechilibrată, bogată în grăsimi și alimente procesate;
dislipidemia;
diabetul zaharat;
sedentarismul;
obezitatea;
factori genetici;
În ceea ce privește factorii care declanșează o angină pectorală, aceștia includ efortul fizic, stresul emoțional și temperaturile extreme.
Simptome
Angina se manifestă brusc prin:
durere în piept;
senzația de disconfort, presiune sau arsură în piept;
durere care iradiază spre mandibulă, umăr, braț sau spate;
greață;
transpirații;
amețeli;
oboseală;
dificultăți de respirație;
Simptomele anginei pectorale apar cel mai adesea la efort fizic. Durata și severitatea acestora variază.
În general, angina pectorală stabilă durează câteva minute și se ameliorează la repaus sau la administrarea medicamentelor recomandate pentru astfel de cazuri.
În cazul anginei pectorale instabile, durerea este mai severă și mai prelungită, până la 20 de minute sau mai mult. Aceasta reprezintă, de fapt, un preinfarct și necesită îngrijiri medicale de urgență. Nu dispare la repaus sau la administrare de medicamente.
Orice durere în piept nou apărută, o angină pectorală prelungită sau de intensitate crescândă necesită îngrijiri medicale de urgență prin apel la 112.
Tratament
Tratamentul anginei pectorale este recomandat de medic în urma unor investigații amănunțite. Poate fi nevoie de analize de sânge, o ecografie cardiacă, o electrocardiogramă sau o investigație mai complexă–coronarografia. Deși prețul coronarografiei este mai ridicat decât al celorlalte investigații, aceasta are cea mai mare precizie în examinarea plăcilor de aterom.
Tratamentul are rolul de a îmbunătăți fluxul sangvin către inimă și de a preveni infarctul de miocard. Medicul cardiolog îți poate recomanda:
tratament medicamentos cu anticoagulante, vasodilatatoare, hipolipemiante sau antihipertensive;
intervenție chirurgicală pe cord deschis, pentru îndepărtarea plăcilor de aterom sau revascularizare;
angioplastie coronariană cu balon și stent – intervenție non-chirurgicală de corectare a fluxului sangvin în arterele coronare, prin abord vascular, transcutanat; presupune introducerea unor tuburi subțiri din plastic numite catetere prin vasele de sânge până la inimă. Cu ajutorul unui balon medicul lărgește lumenul arterei afectate, iar apoi montează un stent pentru a-l menține deschis. Procedura se poate efectua în continuarea coronarografiei.
Nu în ultimul rând, este importantă adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea unei greutăți corporale normale.
Dacă ai experimentat în trecut simptomele anginei pectorale, este vital să te adresezi medicului cardiolog cât mai curând pentru investigații și tratament.
Sursa foto: Shutterstock.com