joi, 28 martie, 2024

Anunț ANM. Cod portocaliu și cod galben de caniculă. Măsurile luate de autorități

Distribuie:

Publicat:

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis ieri o avertizare de cod portocaliu și cod galben de caniculă, care va intra în vigoare de astazi, 29 iunie, și va fi valabilă până vineri, 1 iulie. Măsurile luate de autorități. 

Se anunță trei zile de foc. Sunt zone din vestul țării, unde temperaturile înregistrate vor ajunge la 38 de grade.

Cod portocaliu și cod galben de caniculă

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis astăzi o avertizare de cod portocaliu și cod galben de caniculă, care va intra în vigoare de mâine, 29 iunie, și va fi valabilă până vineri, 1 iulie.

”În intervalul menționat valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), valul de căldură va fi persistent în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.”, se arată pe site-ul meteoromania.ro.

Măsurile luate de autorități

Prefectul Capitalei, Toni Greblă a cerut autorităţilor din subordine măsuri, în condiţiile în care au fost anunțate creșteri mari de temperatură. Stropirea asfaltului dimineaţa şi seara şi mesaje mesaje RoAlert, în cazul avertizărilor nowcasting de cod roşu sau portocali, sunt doar câteva dintre măsurile luate.

”În conformitate cu Hotărârea CMBSU nr. 64/2022, Prefectul Capitalei a solicitat să fie puse în aplicare măsurile stabilite prin Planul pentru prevenirea, diminuarea şi atenuarea efectelor negative ale caniculei şi secetei, precum şi altor fenomene meteorologice periculoase ce se pot produce în perioadele de vară pe teritoriul municipiului Bucureşti. De asemenea, vor fi luate măsuri suplimentare. Astfel, prin grija Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vor fi identificate persoanele vulnerabile, se va asigura Telverde şi, pe perioadele aflate sub atenţionare de cod galben sau portocaliu, vor fi organizate puncte de acordare a asistenţei medicale şi de distribuire a apei potabile”, spune prefectul în comunicat citat de news.ro.

De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi SMURD Bucureşti vor transmite Prefecturii Municipiului Bucureşti, zilnic, informaţii privind numărul persoanelor care au solicitat primul ajutor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img