marți, 28 martie, 2023

Publicat:

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ramane sub control judiciar in dosarul in care a fost trimis in judecata de DNA pentru obtinere fara drept de fonduri europene, dupa ce Curtea de Apel Constanta a decis, miercuri, sa respinga solicitarea acestuia, decizia instantei nefiind definitiva. 

IPS Teodosie a cerut, marti, revocarea masurii controlului judiciar, precizand ca fondurile europene obtinute au fost cheltuite legal.

Instanta a ramas in pronuntare, iar miercuri a decis sa respinga solicitarea prelatului, decizia nefiind definitiva, ea putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Arhiepiscopul Tomisului a cerut revocarea controlului judiciar pe motiv ca fondurile s-au cheltuit legal. Instanta a amanat pronuntarea, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie a fost trimis in judecata, sub control judiciar, in 3 februarie 2017, pentru prezentarea si folosirea cu rea-credinta de documente false. Alte cinci persoane, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, au fost trimise in judecata in stare de libertate.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus atunci trimiterea in judecata, sub control judiciar, a arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Ciprian Ioan Cojocaru, Bogdan Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, a fost trimis in judecata si Aurelian Stefan, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit DNA, in perioada 2010 – 2016, IPS Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura pentru a primi fonduri europene.

„In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita Ferma 3 – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta/, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei”, arata DNA.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza s-a dispus instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina IPS Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite