Consumul de cofeină poate avea atât beneficii, cât și riscuri pentru sănătate. O echipă de cercetare australiană sugerează că excesul de cofeină poate fi corelat cu un risc mai mare de osteoporoză.
Multe persoane beau măcar o cafea dimineață, atât pentru a primi o doză de energie, cât și datorită plăcerii gustului. Pe de o parte, cofeina poate contribui la o concentrare mai bună, la pierderea kilogramelor în plus, la digestie și la îmbunătățirea performanțelor sportive, dar pe de altă parte, mai ales când e consumată în exces, poate înrăutăți simptomele depresiei, poate crește zahărul din sânge, poate declanșa atacurile de gută sau insomniile.
Cercetând efectele cafelei asupra modului în care rinichii reglează calciul în organism, oamenii de știință de la Universitatea Australia de Sud au descoperit că dozele mari de cofeină (circa 800 mg) consumate într-o perioadă de șase ore aproape au dublat cantitatea de calciu pierdută prin urină. Acesta este primul studiu care a raportat impactul dozei mari de cofeină pe termen scurt asupra clearance-ului renal al calciu, sodiului și creatininei la adulții sănătoși, potrivit doc.ro.