Simptomele meningitei se pot confunda cu cele ale unor boli mai puțin grave. Pentru că are complicaţii grave, informează-te asupra simptomelor specifice!
Este o boală severă care provoacă umflarea meningelor, a membranei care înconjoară creierul și măduva spinării. Meningita virală, declanșată de virusuri, este cea mai frecventă și tinde să fie mai ușoară. Cea bacteriană este mai periculoasă, se poate agrava rapid și poate produce complicații grave. Lăsată netratată, meningita, în special cea bacteriană, poate cauza dizabilități permanente și pune viața în pericol.
Deși severitatea și tratamentul bolii variază în funcție de tipul de meningită, simptomele sunt asemănătoare. Ele pot apărea în orice ordine și nu toată lumea va avea toate manifestările, care pot să apară în decurs de câteva ore sau chiar până la o zi sau două.
Meningita meningococică este forma cea mai gravă a bolii. Se transmite pe cale aeriană, în urma contactului cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut. Meningita meningococică are o perioadă de incubație scurtă, de 2-7 zile. Debutează, de regulă brusc, cu febră, frisoane, curbatură (durere musculară), stare de rău, cu deteriorarea pronunţată a stării generale, cu greață, vărsături, fotofobie.
Cunoașterea semnelor de meningită permite tratarea în stadiile incipiente și controlul acestei boli. Cu toate acestea, meningita este o boală dificil de identificat doar pe baza simptomelor.