joi, 30 noiembrie, 2023

Barbati retinut de politistii barladeni

Distribuie:

Publicat:

Polițiștii Biroului Rutier Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut doi bărbați, în vârstă de 34 ani, din municipiul Bârlad, județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier, în data de 26 februarie 2023, pe raza municipiului Bârlad.

La data de 26 februarie 2023, polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au fost sesizați, prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că, în Bârlad, pe strada Locotenent major Martac, s-a produs un eveniment rutier.

Din primele cercetări efectuate s-a stabilit că, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 34 de ani din Bârlad, care se deplasa pe direcția strada Locotenent major Martac spre strada 1 Decembrie, ar fi părăsit  partea carosabilă și ar fi acroșat două vehicule cu tracțiune animală, fără a rezulta victime.

Conducătorului autoturismului ce ar fi provocat evenimentul rutier a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.59 mg/l alcool pur în aerul expirat. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. 

Tot din cercetări a reieșit că, după momentul producerii evenimentului rutier, autoturismul ar fi fost condus, pe strada Locotenent major Martac, de către proprietarul autoturismului, un alt bărbat, în vârstă de 34 de ani, din Bârlad, care anterior a circulat în autoturism, în calitate de pasager. Acesta ar fi încercat să părăsească locul producerii eventului rutier. S-a procedat și la testarea acestuia, cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ambii au fost conduși la Spitatul Municipal de Urgență Bârlad, unde în prezenta personalului medical, proprietarul autoturismului a refuzat prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Duminica, 26 februarie 2023, în baza probatoriului administrat, polițiștii rutieri bârlădeni i-au reținut pe bărbați, pe o perioadă de 24 ore. Aceștia urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad cu propunerea dispunerii unei măsuri preventive.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (sub aspectul încredințării autoturismului spre a fi condus).

 

             Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:

 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!

 

Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Extras din Codul Penal

 

Articolul  335

Conducerea unui vehicul fără permis de conducere

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2)  Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.

 

             Extras Codul Penal

Articolul  336

             Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2)    Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

                     

Articolul  337

             Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

             Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 

              

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img