marți, 23 aprilie, 2024

BARLAD: ACTIUNE A POLITISTILOR RUTIERI- FOTO

Distribuie:

Publicat:

Politistii din cadrul Biroului Rutier Barlad au actionat in perioada 20-21.05.2017 pentru reducerea numarului accidentelor rutiere si a consecintelor acestora determinate de oprirea neregulamentara, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor, respectiv  incalcarea, de catre pietoni, a normelor privind circulatia pe drumurile publice.
   
In urma actiunii, politistii au aplicat 268 de sanctiuni contraventionale participantilor la trafic care nu au respectat normele rutiere, in valoare totala de 50.605 lei. Dintre acestea, 230 au fost aplicate conducatorilor auto pentru oprire neregulamentara.  6 conducatori auto au fost sanctionati contraventional pentru neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public, prin locurile special amenajate si semnalizate. Totodata, pe langa sanctiunea contraventionala principala, a fost aplicata si sanctiunea complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru o perioada de 30 zile.

De asemenea, politistii au aplicat 26 de sanctiuni contraventionale persoanelor care, in calitate de pietoni, s-au angajat in traversarea strazii prin loc nepermis.

In primele 4 luni ale acestui an, la nivelul judetului Vaslui, pe fondul indisciplinei pietonilor, au avut loc 24 de accidente rutiere, dintre care 10 grave (soldate cu 2 persoane decedate si 8 ranite grav).

Politia Rutiera atrage atentia tuturor participantilor la trafic, indiferent de calitatea pe care o au (de conducator auto sau de pieton), cu privire la necesitatea respectarii regulilor de circulatie si adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite.

Pentru a preintampina astfel de evenimente, politistii reamintesc participantilor la trafic obligatiile pe care le au, potrivit legii, atunci cand se deplaseaza  in calitate de pietoni:

          Pietonii sunt obligati sa se deplaseze numai pe trotuar, iar in lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stanga a drumului, in directia lor de mers. Cand si acostamentul lipseste, pietonii sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din partea stanga a partii carosabile, in directia lor de mers.

    Pietonii au prioritate de trecere fata de conducatorii de vehicule numai atunci cand sunt angajati in traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate si semnalizate corespunzator, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

     Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar in lipsa acestora, in localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

         Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau a nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere, poarta intreaga raspundere a accidentarii lor (in conditiile in care conducatorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img