vineri, 19 aprilie, 2024

Boala care iti scurteaza 10 ani din viata

Distribuie:

Publicat:

Artrita reumatoida este cea mai frecventa boala inflamatorie articulara care afecteaza de regula articulatiile mainii si care schimba radical calitatea vietii pacientilor.

“In Romania, estimarile privind prevalenta artritei reumatoide in randul populatiei este de 200.000 de persoane, in timp ce pe listele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sunt de cinci ori mai putini pacienti monitorizati, si deci care primesc tratament gratuit“, afirma dr. Vlad Ilias, medic specialist reumatolog la un cabinet privat din Bucuresti.

Desi cauza exacta nu este cunoscuta, printre factorii de mediu care o declanseaza sunt fumatul si igiena orala precara. ”Ambii factori produc o modificare a proteinelor din organism inducand o reactie de tip imun care declanseaza boala”, explica dr. Catalin Codreanu, Directorul Centrului Metodologic de Reumatologie ”Ion Stoica”.

Printre semnele care anunta boala sunt dificultate la miscarea articulatiei dimineata, inflamatia, oboseala inexplicabila, scaderea in greutate si durerile musculare.

Boala apare la orice varsta, cu incidenta maxima intre 45 si 55 de ani, femeile fiind mai afectate (raportul fiind de trei femei la un barbat).

Inflamarea unei articulatii poate deteriora permanent articulatia respectiva. Iar articulatiile, odata distruse ca urmare a inflamarii, nu se mai refac. De aceea, tratamentul pune accent pe prevenirea deteriorarii acestora. Exista la ora actuala tratamente eficiente pentru a tine in frau boala pe aproape toata durata vietii pacientilor. Extrem de important este momentul cand incepe tratamentul. Cu cat acesta incepe mai aproape de debutul bolii, cu atat rezultatele pe termen lung sunt mai bune

Pentru ca este o boala foarte agresiva, fara tratament corespunzator poate duce la invaliditate fizica importanta. Artrita reduce speranta de viata cu 3-10 ani, deoarece pacientii au un risc crescut de neoplazii, de infectii, de afectiuni pulmonare, de hemoragii digestive si de boli cardiovasculare.

Sursa: doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img