Bolile reumatice, tot mai frecvente la tineri. Simptomele care trebuie sa ne ingrijoreze

0
74

Un sfert dintre europeni sufera de o boala reumatica, potrivit Ligii Europene impotriva Reumatismului. Practic, sunt aproape la fel de multi oameni afectati de reumatism ca si de hipertensiune. In plus, desi sunt considerate boli ale batranilor, acestea afecteaza din ce in ce mai mult oamenii activi, tineri si chiar copii.

Spondilita este una dintre bolile reumatice inflamatorii care de obicei afecteaza tinerii. Poate aparea chiar si la varsta de 20 de ani. „Particularitatea spondilitei este aceea ca diagnosticul se pune greu si tarziu pentru ca manifestarile bolii la inceputul ei sunt complet nespecifice”, spune conf.dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, medic primar reumatolog.

Durerea apare in special in a doua parte a noptii si trezeste bolnavul din somn. In plus, dimineata coloana este rigida mai mult de jumatate de ora. Chiar si 10 ani pot trece pana cand spondilita este diagnosticata. Simptomul care ar trebui sa va dea de gandit este durerea puternica in zona lombara. Daca va doare spatele mai mult de trei luni, ar fi bine sa mergeti si la un reumatolog.

„In special daca durerea apare in repaus sau nocturn, daca se amelioreaza la miscare, sunt semne care arata pacientului ca trebuie sa se adreseze unui medic”, spune conf. dr. Catalin Codreanu. Si oboseala este un simptom des intalnit al spondilitei. La fel si problemele la nivelul ochilor.

Simptome la nivelul ochilor:

-ochi rosii, durerosi, care lacrimeaza;

-senzatia de nisip in ochi;

-sensibilitate mare la lumina;

-vedere incetosata 

Desi aparent nu au avut nimic in comun, Edith Piaf si Theodore Roosevelt au suferit de poliartrita reumatoida. Este o alta boala inflamatorie, care poate aparea incepand cu varsta de 40 de ani. „Patologia inflamatorie reumatica, daca nu este abordata precoce, duce la distructii mari articulare si la handicap si distructiile sunt de regula ireversibile”, avertizeaza prof. dr. Ruxandra Ionescu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie, medic primar reumatolog.

Depistarea timpurie este esentiala. Oboseala si articulatiile dureroase sunt doua dintre principalele simptome. „Nu puteam sa fac lucruri marunte, de genul nu puteam sa ma alimentez, nu puteam sa ma imbrac singura, a fost foarte agresiv debutul bolii”, povesteste Camelia Botescu, pacienta.

Camelia a fost norocoasa. A ajuns la medicul potrivit si diagnosticul a fost pus rapid. Altfel, complicatiile pot fi extrem de grave. „Pacientii cu poliartrita sau alte boli inflamatoare pot sa dezvolte boli pulmonare, boli infectioase, patologie renala, riscul de neoplazii este mult mai mare, deci este o patologie cu impact serios asupra individului si a societatii”, atrage atentia prof. dr. Ruxandra Ionescu.

„Ma bucur ca sunt la fel cum eram inainte, continui tratamentul, sunt in terapie biologica, n-am efecte secundare si merg inainte”, spune acum Camelia Botescu. Si copiii pot fi afectati de bolile reumatice autoimune. „Un simptom care se intalneste in multe boli autoimune ale copilului este febra prelungita si fara nicio alta cauza aparenta. Altele sunt eruptiile pe piele care nu au nici ele o alta explicatie, tumefactii, adica umflaturi ale articulatiilor asociate cu durerea la copilul care poate sa spuna sau cu schiopatat sau protejarea unui membru la copilul care nu poate sa spuna. Vezi ca isi tine membrul superior indoit, nu si-l foloseste sau schioapata sau fereste un picior”, explica dr. Alexis Cochino, medic primar pediatrie si imunologie clinica la Societatea Romana de Reumatologie Pediatrica.

Si in aceste cazuri pot sa treaca luni sau chiar ani pana sa fie pus un diagnostic corect. Exista peste 200 de boli reumatice (sunt numite si afectiuni musculo-scheletice sau articulare). Aflati mai multe despre aceste boli pe reumatism.ro, o platforma creata de Liga Romana contra Reumatismului.