vineri, 29 septembrie, 2023

Brazilia vrea sa construiasca un portavion, a anuntat ministrul Apararii

Distribuie:

Publicat:

Ministrul brazilian al Apararii Celso Amorim a anuntat marti ca tara sa vrea sa construiasca un portavion, in cursul unei intalniri cu presa straina la Brasilia.

 “Incepem sa luam in calcul construirea unui nou portavion”, avand in vedere faptul ca Brazilia va avea nevoie de acest tip de nava “in 15 ani”, a declarat Amorim.

“Ideea noastra este sa fie construit in Brazilia, probabil la baza unui proiect existent, in contextul unui transfer de tehnologie, in parteneriat” cu un producator strain, a precizat ministrul.

In prezent, Brazilia dispune de un portavion achizitionat in 2000 de la Franta, aflat in continuare in serviciu. Este vorba despre “Foch” care, dupa o “cariera” de 37 de ani in cadrul Marinei franceze, a fost vandut pe 15 noiembrie 2000 Marinei braziliene si redenumit “Sao Paulo”.

Brazilia a semnat acorduri in vederea innoirii flotei militare, in ultima perioada, si a achizitionat submarine, elicoptere si avioane de vanatoare, sub conditia obtinerii unui transfer de tehnologie. Autoritatile vor sa le produca ulterior in tara, cu scopul de a dezvolta ceea ce prezinta drept o industrie nationala strategica.

Achizitionarea, cea mai recenta, a 36 de avioane de vanatoare de tip Gripen NG de la constructorul suedez Saab, a fost efectuata avand la baza ideea ca acest acord sa conduca la crearea unui avion “suedezo-brazilian”, cu “un transfer de tehnologie real”, a subliniat Amorim.

Ministrul a anuntat ca va efectua o vizita in Suedia la inceputul lui aprilie, pentru a “discuta detaliile contractului” si posibilitatea ca Suedia sa livreze Braziliei cateva avioane de vanatoare in asteptarea livrarii celor 36 de avioane de tip Gripen NG.

“Suntem pe cale sa negociem cu Suedia obtinerea a cateva (avioane de tip) Gripen care exista deja in cadrul fortelor aeriene suedeze, pentru a le utiliza pana cand ne sunt livrate (avioanele de tip) Gripen NG”, a declarat el.

La 18 decembrie, Brazilia a pus capat unei perioade de peste zece ani de negocieri si amanari, optand pentru avionul de vanatoare de tip Gripen NG construit de grupul suedez Saab, care a concurat cu avionul de tip Rafale construit de catre grupul francez Dassault-aviation si cu avionul de tip F/A-18 Super Hornet construit de grupul american Boeing, in vederea innoirii flotei.

Contractul priveste achizitionarea a 36 de avioane, in valoare de 4,5 miliarde de dolari. Pana in 2030, Brazilia ar putea sa achizitioneze in total 124 de avioane de tip Gripen, eventual 160, potrivit fortelor aeriene.

Brazilia a cumparat, de asemenea, elicoptere si submarine de tip Scorpène de la Franta, pe care le va utiliza in vederea dezvoltarii primului submarin nuclear brazilian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img