miercuri, 28 februarie, 2024

Bulgaria are prim-ministru absolvent de Harvard

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul de la Sofia l-a ales luni ca prim-ministru pe omul de afaceri Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, liderul partidului Continuăm Schimbarea (PP), absolvent al universităţii americane Harvard, transmite Reuters. Deputaţii au votat cu o majoritate de 134 de voturi din 240 după ce PP a reuşit să alcătuiască o coaliţie guvernamentală de patru partide.

Noul partid centrist bulgar anticorupţie 'Continuăm schimbarea' (PP) a semnat un larg acord de coaliţie cu alte trei formaţiuni – Partidul Socialist, Bulgaria Democratică (centru-dreapta, anticorupţie) şi 'Există un astfel de popor' (antisistem, populist) – după opt luni de blocaj politic.

Acordul generează speranţe pentru reluarea reformelor anti-corupţie în această cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, după un deceniu în care premier a fost politicianul de centru-dreapta Boiko Borisov.

"Zero corupţie va fi motto-ul guvernului nostru", a declarat Petkov, subliniind că guvernul său va întări supravegherea instituţiilor de stat, care au fost slăbite în timpul lui Borisov. "Bulgaria are mare nevoie de schimbare. Vom depune toate eforturile pentru a aduce cei mai bune oameni în instituţiile de reglementare şi pentru a revizui sistemul judiciar", a declarat el.

Furia împotriva corupţiei la nivel înalt a dus la înlăturarea de la putere a partidului GERB în aprilie, după un deceniu în care formaţiunea lui Boiko Borisov s-a aflat la guvernare, însă disputele politice între oponenţii acestuia le-au împiedicat până acum să formeze un executiv.

Co-preşedintele partidului PP, Asen Vasiliev, şi el cu studii la Harvard, va fi ministru de finanţe în guvernul lui Petkov.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img