joi, 28 martie, 2024

Calendar Creștin Ortodox, 18 ianuarie 2022. Ce mare sărbătoare este marți

Distribuie:

Publicat:

Calendar Creștin Ortodox 18 ianuarie 2022. Astăzi este cruce cu negru și este mare sărbătoare.

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 18 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi cinstește pe Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei.

Calendar Creștin Ortodox 18 ianuarie 2022. Despre viețile Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei

Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, au luptat împotriva arianismului și nestorianismului, două dintre cele mai mari erezii.

Sfântul Ierarh Atanasie, arhiepiscopul Alexandriei, s-a născut în anul 295, în Alexandria. Acesta a fost citeț, diacon și secretar și a avut un rol important, chiar decisiv, în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie, care susținea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi ființă creată.

Astfel, la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, Atanasie a prezentat scrierile sale, care demonstrau adevărul, formulându-se astfel și un simbol de credință numit „Simbolul niceean”. Sfântul a trecut la cele sfinte în anul 373, după 45 de ani de episcopat și aproape 20 de ani petrecuți în exil.

Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei, este cunoscut pentru combaterea lui Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes în anul 431.

Potrivit credințelor lui Nestorie, în Iisus Hristos există două persoane: cea divină a Fiului lui Dumnezeu și persoana umană sau istorică a lui Iisus Hristos. Consecința ereziei nestoriană era că Fecioara Maria nu l-ar fi născut pe Fiul lui Dumnezeu ca să merite titulatura de „Născătoare de Dumnezeu”, ci ar fi născut pe omul Hristos. Ceea ce înseamnă că trebuie să o numim pe Fecioara Maria fie „Născătoare de om”, fie „Născătoare de Hristos”.Datoriă faptelor Sfântului Chiril, în cadrul Sinodului de la Efes, Fecioarei i s-a recunoscut atributul de Născătoare de Dumnezeu.

Continuarea pewowbiz.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img