Un procent de 38% dintre oamenii de afaceri membri ai Camerei de Comerţ Româno-Americane (AmCham) participanţi la un sondaj de opinie realizat în această lună consideră că actualul climat investiţional din România este unul precar, în timp ce în luna iulie procentul membrilor AmCham care considerau climatul de afaceri precar era de 14%, potrivit unui comunicat remis miercuri de organizaţie.
De asemenea, doar 23% dintre respondenţii sondajului realizat în septembrie consideră că actualul climat de afaceri este unul foarte bun, în scădere faţă de cei 49% care răspundeau astfel în luna iulie, conform AmCham.
Camera de Comerţ Româno-Americană arată că răspunsurile din septembrie 2021 ale oamenilor de afaceri privind calitatea mediului de investiţii indică o revenire la scepticismul investitorilor din prima jumătate a anului trecut, când, pe fondul apariţiei pandemiei, 40% dintre aceştia considerau climatul de afaceri ca fiind precar (38% în septembrie anul curent) şi doar 22% vedeau climatul de afaceri ca fiind foarte bun (23% în septembrie 2021).
"Fiecare zi de instabilitate politică agravează situaţia pe toate planurile, fie că vorbim de sănătate, educaţie, economie, iar urgenţele momentului impun abordarea cu responsabilitate a provocărilor reale cu care se confruntă ţara. (…) În numele comunităţii de afaceri pe care o reprezintă, AmCham România face apel la revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate şi economie, fără de care nu se poate opri deprecierea încrederii în cadrul investiţional şi de afaceri, care potrivit unui sondaj recent al AmCham, atinge în această perioadă cotele minime înregistrate în prima jumătate a anului 2020, când România era lovită de o lipsă acută de predictibilitate generată de primul val pandemic", se menţionează în comunicatul citat.
Astfel, AmCham atrage atenţia că încrederea investitorilor se câştigă greu şi se pierde foarte repede.
"Deprecierea rapidă a încrederii în climatul investiţional dovedeşte încă o dată faptul că aceasta se câştigă greu şi se pierde foarte repede! Întregul spectru politic trebuie să se alinieze transpartinic în jurul reformelor pe care România şi românii le aşteaptă de foarte mult timp. Pentru a fi un stat credibil în relaţia cu investitorii, cu partenerii instituţionali externi şi nu în ultimul rând cu cetăţenii, este nevoie ca politica şi politicienii să fie în slujba României şi nu invers", se precizează în comunicatul AmCham.
În acest context, organizaţia patronală solicită gestionarea responsabilă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, informează Agerpres.ro.
"Avem convingerea că PNRR, unul dintre puţinele proiecte care se bucură de susţinere transpartinică la Bucureşti, are potenţialul de a deveni un nou T0 pentru România, doar dacă implementarea sa este prioritizată la toate nivelele administraţiei şi gestionată responsabil, coerent şi profesionist. Companiile au confirmat aproape în unanimitate că stabilitatea şi predictibilitatea cadrului politic şi de reglementare au impact direct asupra deciziilor operaţionale şi de investiţii, majoritatea indicând că actuala instabilitate politică influenţează deciziile de investiţii, iar îngrijorarea cu privire la evoluţia indicatorilor macroeconomici – inflaţie, rata dobânzii, este în creştere", potrivit comunicatului AmCham.