Carburantii s-au scumpit din nou si se apropie de 6 lei litrul

Publicat:

Benzina si motorina se scumpesc din nou. S-au apropiat de 6 lei litrul, dupa o scurta perioada in care s-au ieftinit, pentru ca a scazut pretul petrolului.

Ca sa nu-si dea toti banii pe carburanti, multi soferi merg mai rar cu masina. Asa ca veniturile benzinarilor sunt in scadere. Cel mai mare producator si distribuitor de carburant din Romania a anuntat joi un profit de doua ori mai mic pentru anul trecut, comparativ cu 2013.

Pe 12 ianuarie, soferii erau incantati sa vada ca platesc pentru un litru de motorina si benzina mai putin de 5 lei. Au fost benzinarii care au vandut chiar si cu 4,5 lei, adica un euro, scrie stirileprotv.ro.

Litrul de benzina la un euro a fost o minune pentru soferi si ca orice minune din Romania a durat foarte putin. Acum gasim la pompa benzina de 5,31 si 5,80 lei. Motorina este 5,46 si 5,75. Atentie, carburantul premium costa deja 6 lei pe litru.

Mirajul benzinei si motorinei ieftine s-a destramat pe 15 ianuarie, cand petrolistii au inceput usor scumpirile. De la o medie de 4,9 lei pe litru, benzina s-a scumpit cu 4 bani sau cu un ban o data la trei zile. In ultimul timp, scumpirile sunt aproape in fiecare zi.

Planul cresterilor mici si dese a fost aplicat si in cazul motorinei. Petrolistii au tinut-o in cresteri de un ban sau cel mult 5 bani, iar joi soferii au uitat ce inseamna sa plateasca mai putin de 5 lei pentru un litru.

Petrolistii dau vina pe barilul de petrol, care a ajuns la 61 de dolari. Insa, cand scazuse la 48 de dolari, nu s-au grabit sa ieftineasca benzina si motorina.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom: „Nu s-a facut nicio schimbare de pret datorita interventiei autoritatilor, politica noastra fiind foarte clara, astfel incat sa nu capturam niciun pret, nici in varf, nici in sus, nici in jos. Schimbarea de la 48-47 de dolari cum a fost la un moment dat, la 61 este o schimbare…”

Din cauza scumpirilor, romanii nu mai intra in benzinarii la fel de des. Circula cu transportul in comun, iar cei care stau aproape de granita fac plinul la vecini. Asa se face ca vanzarile Petrom au scazut in 2014 cu 11 la suta, iar profitul s-a injumatatit si a fost doar de 500 de milioane de euro. La fel de adevarat este ca si statul pierde in conditiile in care accizele reprezinta 60 la suta din pretul carburantului la pompa. Guvernul a anuntat ca urmeaza sa reduca accizele, insa abia din 2016.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img