Care e tara europeana declarata pentru al doilea an consecutiv „cea mai fericita din lume” si ce loc ocupa Romania in top

0
86

Finlanda este, pentru al doilea an consecutiv, tara cea mai fericita din lume, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), publicat miercuri, in timp ce Sudanul de Sud, prada razboiului, ocupa ultimul loc, informeaza ziare.com, care citeaza AFP.

Tara celor 190.000 de lacuri, cunoscuta pentru padurile si saunele sale, devanseaza Danemarca (pe locul doi), urmata de Norvegia, Islanda, Olanda, Elvetia, Suedia sau Noua Zeelanda si Canada, potrivit clasamentului 2019 al "World Happiness Report".

Tarile din fruntea clasamentului indeplinesc ansamblul indicatorilor si se distanteaza gratie stabilitatii din societatea lor – indicatorul de fericire schimbandu-se putin din 2005.

Romania se situeaza pe pozitia 48, in urcare fata de raportul publicat anul trecut in care ocupa locul 52.

Franta pierde un loc in raport cu anul 2019 si ocupa pozitia a 24-a, dupa Mexic si in fata Taiwanului. Belgia coboara doua locuri, pana pe 18.

Metodologia folosita a constat in chestionarea unui esantion de persoane din 156 de tari diferite care au raspuns la o serie de intrebari privind perceptia asupra calitatii vietii lor pe o scara de la 0 la 10.

In ciuda problemelor legate de Brexit, Regatul Unit a castigat patru locuri in clasamentul 2019 si si-a adjudecat locul 15.

In ceea ce priveste Statele Unite, acestea au ajuns pe locul 19.

Sudanul de Sud ocupa ultimul loc. ONU a declarat recent ca 60% din populatie a fost amenintata de foamete atunci cand tara s-a aflat in razboi civil in timpul caruia 400.000 de persoane au fost ucise.

Yemen, Afganistan si Republica Centrafricana, de asemenea in razboi, figureaza in coada clasamentului.

Publicarea coincide cu Ziua Mondiala a Fericirii, stabilita de ONU si celebrata pe 20 martie.

Autorii raportului indica faptul ca fericirea in lume a avut un recul in ultimii ani, corelata cu o crestere a sentimentelor negative intre care "neliniste, tristete si furie, in special marcata in Asia si in Africa, si mai recent in alte parti ale Globului", potrivit raportului.

Studiul s-a axat si pe evolutia tarilor din clasament din 2005: cele mai importante 20 de cresteri, jumatate se gasesc in Europa Centrala si orientala, cinci sunt in Africa subsahariana si trei in America Latina.

Cinci principale scaderi din 2005 au fost inregistrate de Yemen, Indian, Siria, Botswana si Venezuela. F.G.