Care este doza maximă de paracetamol pe care o poţi lua

0
67

Medicament care se eliberează fără reţetă, paracetamolul este unul dintre analgezicele cel mai des folosite la nivel mondial pentru combaterea durerilor. De asemenea, scade febra, dar este mai puţin eficient în calmarea durerilor produse de inflamaţii.

Cunoscut şi ca acetaminofen, paracetamolul este un medicament cu acţiune analgazică şi antipiretică (sau antitermic). Este recomandat în tratamentul durerilor de intensitate uşoară – moderată de cap, de dinţi, articulare, musculare, menstruale şi pentru scăderea febrei.

Se recomandă precauţie înainte de folosirea paracetamolului în cazul celor care au afecţiuni hepatice (inclusiv hepatită) sau lezarea ficatului, insuficienţă renală gravă şi deficit enzimatic. Administrarea paracetamolului impune prudenţă dacă în care se iau şi alte medicamente (printre care metoclopramidă, warfarină, cloramfenicol, acid acetilsalicilic, contraceptive orale).

Capsulele de paracatamol se iau cu o cantitate suficientă de apă (200 ml), iar în timpul tratamentului se evită consumul de alcool.

 

Ce efecte adverse posibile poate avea

 

Deşi rar, paracetamolul poate avea efecte adverse. Dacă apar simptome precum umflăturile feţei, ale limbii sau gâtului, înghiţirea şi respiraţia dificile, mâncărimi pe piele, trebuie întrerupt imediat tratamentul cu paracetamol.

Au mai fost raportate şi alte efecte adverse după administrarea de paracetamol: diareea, durerile abdominale, trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sangvine), leucopenie (scăderea anormală a numărului celulelor albe), neutropenie (scăderea numărului anumitor tipuri de celulelor albe), urticarie, tensiunea scăzută şi şocul anafilactic. 

 

Nu mai mult de 4 g pe zi!

Continuarea pe clicksanatate.ro