Care sunt ţările din Europa în care speranța de viață este mai mare și care sunt cele în care în care este mai mică?

0
222

Estimările speranței de viață sunt un instrument fundamental pentru înțelegerea gradului de bunăstare al unei societăți, iar pentru factorii de decizie politică sunt esențiale pentru luarea deciziilor.

Franța, de exemplu, se confruntă cu provocarea unei populații mai longevive și cu presiunea acestui fenomen asupra sistemului de securitate socială.

Pentru a-i face faţă, guvernul francez a aprobat – pe fondul protestelor larg răspândite – o serie de reforme menite să mărească vârsta de pensionare și să încurajeze oamenii să muncească mai mult. Însă națiunea transalpină nu este singura care are o populație îmbătrânită și nici măcar cea în care oamenii trăiesc cel mai mult.

Chiar dacă, de câteva decenii, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, indicatorul speranței de viață este în creştere, scrie Euronews, potrivit Rador.

Cine trăiește cel mai mult în Europa?

În 2021, speranța medie de viață la naștere în țările UE era de 80,1 ani. O cifră în uşoară scădere față de cea din anii 2020 și 2019, probabil din cauza creșterii bruște a mortalității în perioada pandemiei, aşa cum arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE. Într-adevăr, în 2019, speranța de viață la naștere atinsese un maxim istoric de 81,3 ani, după care a scăzut la 80,4 în 2020.

În ciuda unor mici momente de stagnare- din care probabil ne vom reveni în curând – de la începutul anilor 2000, în UE linia longevității a avut o tendință ascendentă constantă: statisticile oficiale indicând că speranța de viață a crescut, în medie, cu peste doi ani pe deceniu din anii 1960.

În general, în toate țările membre, femeile trăiesc mai mult decât bărbații (82,9 ani, față de 77,2 ani în 2021),însă în unele țări – și chiar în unele regiuni – bărbaţii sunt cei care trăiesc mai mult. În acelaşi timp, nu toate națiunile au experimentat aceleași progrese de-a lungul anilor – sau recidive în unele cazuri particulare – în ceea ce privește speranța de viață.

Continuarea pe stiripesurse.ro