vineri, 19 aprilie, 2024

Caricaturistul Stefan Popa Popa’s, sanctionat de Primaria Craiova dupa derapajul la adresa oltenilor. Olguta Vasilescu: ‘Mi se pare absolut corect!’

Distribuie:

Publicat:

Caricaturistul Ştefan Popa Popas ar putea pierde şi titlul de cetăţean de onoare oferit de orașul Craiova, după ce i-a numit pe olteni „ciurucuri”. Primarul din Craiova se alătură celui din Slatina, care a cerut Consiliului Local retragerea titlului. Lia Olguţa Vasilescu reacţionează pe Facebook la decizia primarului din Craiova: "Mi se pare absolut corect!"

Primăria Craiova a anunțat, luni, că propunerea de retragere a titlului caricaturistului Ștefan Popa Popa`s se va afla pe masa consilierilor locali la următoarea ședință, care va avea loc în data de 25 iulie.

Propunerea de retragere a titlului vine ca urmare a afirmațiilor caricaturistului, despre care se spune că „au adus atingere imaginii Municipiului Craiova și cetățenilor săi”.

În comunicatul remis, luni, de Primăria Craiova, primarul oraşului, Mihail Genoiu, anunţă că va susţine retragerea titlului de cetăţean de onoare oferit caricaturistului Popa Popa's.

„Craiova a fost și este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante orașe ale României, iar faptul că locuitorii acestui mare municipiu aleg să lucreze în alte regiuni demonstrează o bună pregătire în domeniile în care aceștia profesează. Astfel de declarații denigratoare, susținute cu atâta vehemență în spațiul public de domnul Ștefan Popa Popa's nu pot fi demne de o persoană cu înalte pretenții culturale și care este reprezentantul unui oraș cosmopolit cum este Timișoara, gestul dânsului fiind cu atât mai regretabil din postura sa de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova. Odată ce a acceptat acest titlu în 2005, dl. Ștefan Popa Popa's a devenit la rândul dânsului un ambasador al oltenilor, al craiovenilor care i-au conferit această distincție. În calitate de Primar al Municipiului Craiova, susțin inițiativa consilierilor PSD și a craiovenilor care au dezavuat gestul lui dezonorant în mediul online și au cerut insistent retragerea titlului de Cetățean de Onoare conferit domnului Ștefan Popa Popa's în anul 2005”, a transmis primarul Craiovei.

Caricaturistului Ștefan Popa Popa's i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei în anul 2005.

Primarul din Slatina, Emil Moţ, a anunțat că vrea să ceară Consiliului Local să îi retragă titlul de cetățean de onoare al orașului artistului Ștefan Popa Popa’s, pe motiv că acesta a spus despre olteni că sunt „ciurucuri”. Caricaturistul spune însă că s-a referit doar la cei care nu au cei șapte ani de acasă.

„Constat cu foarte mare regret că anumite personalități ajung să derapeze mult în discursul public, gândesc în clișee și preferă să gafeze decât să își recunoască o greșeală. De aceea, am ales să le solicit colegilor din Consiliul Local să-i retragă calitatea și demnitatea de cetățean de onoare al orașului Slatina domnului Ștefan Popa Popa’S pentru lucrurile grave pe care le-a spuns la adresa oltenilor. Domnule Popas, nu meritați niciun fel de recunoștință din partea orașului nostru și în numele slătinenilor vă recomand să vă cereți scuze public! Mândru că sunt slătinean, mândru că sunt oltean!", a scris, pe rețeaua de socializare, Emil Moţ, primarul oraşului Slatina.

Caricaturistul Ștefan Popa Popa’s spune însă că afirmaţia i-a fost scoasă din context şi că s-a referit doar la oltenii pe care i-a întâlnit în centrul Timişoarei, acolo unde a stat o săptămână şi a făcut gratuit caricaturi.

„Afirmaţia mea că oltenii sunt 'ciurucuri' a fost scoasă din context. Eu am povestit (la un post tv local – n.r.) că am stat o săptămână în Timişoara, acolo unde am făcut gratuit caricaturi. Am spus că au venit să le fac caricaturi olteni care nu au spus 'bună ziua' şi nu au cerut voie să se aşeze pe scaun, iar, la final, după ce au văzut caricatura nici măcar nu au spus 'mulţumesc'. Îi auzeam în schimb cum stăteau la rând şi vorbeau cu 'fusei', 'mă dusei'. Am vorbit despre acele persoane care nu au cei şapte ani de acasă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, caricaturistul Ștefan Popa Popa’s.

Artistul plastic a mai precizat că nu a intenţionat să jignească oltenii în general şi a subliniat că îi apreciază, dezvăluind că şi mama sa e olteancă şi că are şi prieteni olteni care stau în Banat.

„Şi Oltenia are oameni de valoare. Am prieteni scriitori din Oltenia care stau în Banat, pe care îi apreciez foarte mult, Sunt mulţi oameni de valoare şi în Oltenia. Şi mama mea este din Oltenia. Eu cred că nu au fost corect informaţi cei din judeţul Olt", a mai spus Ştefan Popa Popa's.

În prezent, caricaturistul este cetățean de onoare în 26 de orașe din țară, unde a obținut 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO), a creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură și a publicat caricaturi în principalele ziare și reviste din toată lumea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img