joi, 25 aprilie, 2024

Câştigătorii şi perdanţii majorării dobânzilor de către Banca Centrală Europeană

Distribuie:

Publicat:

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să lase în urmă epoca banilor uşori, când a început să majoreze ratele dobânzilor, pentru a reduce inflaţia ridicată, se arată într-o analiză a AFP.

Iată cine câştigă şi cine pierde când cresc costurile de împrumut.

* Împrumuturile devin mult mai scumpe

Băncile comerciale împrumută bani de la BCE, iar în schimb ele împrumută gospodăriile şi companiile. Ani de zile cei care s-au împrumutat au putut profita de ratele dobânzilor ultra-scăzute, menite să stimuleze creşterea economiei.

Când BCE începe majorarea dobânzilor, băncile vor trece clienţilor aceste costuri de împrumut mai ridicat. Totul, de la cumpărarea unei case, la refinanţarea datoriei sau obţinerea unui credit pentru companie devine mai scump, relatează Agerpres.ro.

Creditorii vor analiza de asemenea mult mai atent solicitările de împrumut, pentru a se asigura că nu-şi asumă prea multe riscuri.

Impactul se simte deja pe piaţa imobiliară, unde ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare au crescut în ultimele luni.

Dar perspectivele pentru viitorii proprietari de locuinţe nu sunt deloc rele, spune Andreas Lipkow, analist la Comdirect.

"Costurile finanţării în sectorul imobiliar sunt doar parţial dependente de ratele dobânzilor BCE şi sunt de asemenea determinate de cerere şi ofertă, sau de solvabilitatea celui care se împrumută", a declarat el pentru AFP.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img