Un nou studiu, realizat in Elvetia si prezentat la Berlin, a relatat ultimele statistici legate de numarul persoanelor adulte din Europa care fac plimbari nocturne inconstiente, adica sunt somnambule. Claudio Basseti, de la Spitalul Universitar din Zurich, a afirmat ca somnambulismul este mult mai des intalnit decat se crede si ca unele dintre ele pot lua avea chiar repercusiuni extrem de grave: ranirea propriei persoane, dar si a celor din imediata apropiere.
Statisticile arata ca intre 2-4% dintre europenii adulti sufera de somnambulism si ca deja 1 din 3 s-a ranit sau a vatamat o alta persoana cand s-au aflat in acea stare.
Somnambulismul este o tulburare de somn în care se combina perioadele de somn cu cele de mers în timpul somnului. Individul se trezeste partial, dintr-un somn adanc si efectueaza diferite tipuri de activitati. Deseori, acesta se plimba, dar poate face si alte tipuri de activitati, scrie sfatulmedicului.ro.
De obicei, persoana somnambula nu-si poate aminti aceste episoade în dimineata urmatoare. Ea are doar o idee vaga despre ceea ce s-a întamplat. Un episod de somnambulism poate dura cateva minute, iar în unele situatii, chiar si o jumatate de ora.
Somnambulismul poate fi prevenit.
Daca ti se întampla sa ai astfel de episoade de somnambulism, atunci trebuie sa te asiguri ca te odihnesti suficient si ca ai parte de un somn de calitate. Trebui sa dormi într-o camera întunecoasa, racoroasa, fara televizor sau gadgeturi luminoase. Evita mancarea picanta sau mesele copioase înainte de culcare, caci te poti trezi cu arsuri de stomac. Evita si alcoolul. Chiar daca are un efect sedativ la început, în cursul noptii te poate trezi foarte usor. Nu uita sa elimini si sursele de stres inutil si sa te relaxezi înainte de somn.