vineri, 29 septembrie, 2023

Catalin Predoiu, despre TENSIUNILE dintre el si IOHANNIS

Distribuie:

Publicat:

Premierul din umbra al PNL, Catalin Predoiu, a vorbit, la Adevarul Live, despre sansele liberalilor de a prelua guvernarea in 2015, despre relatia cu presedintele Klaus Iohannis si despre linia europeana pe care trebuie sa continue Romania.

Exista tensiuni intre dumneavoastra si presedintele Romaniei?

N-a existat tensiune intre mine si domnul presedinte Iohannis nici la momentul in care dansul nu era nici macar candidat, cum nu exista nici acum. Ultimele dialoguri pe care le-am avut au fost in sensul de a ne concentra fiecare pe ce avem de facut. Nu este un subiect.

Unde va fi dreapta romaneasca in 2015?

E un an plin de provocari, nu numai politice, ci mai ales economice. Intr-un context incarcat, complex, economia nationala a devenit, mai mult ca oricand, o problema de securitatea nationala. Din punct de vedere economic, noi am ratat multe atuuri in ultimii 25 de ani si depindem in acest moment in mod covarsitor de economia globala. Nu avem inca un motor economic propriu. Avem trei judete care nu conteaza in jocul economic national: Vaslui, Teleorman, Mehedinti. Avem aproximativ 10 milioane de oameni cu capacitate de munca din care doar 5 milioane angajati, in conditiile in care 5, 2 milioane sunt pensionari. Din cei 5 milioane de angajati, 1, 2 milioane lucreaza la stat, iar un milion sunt platiti cu salariul mediu pe economie. 30% este media angajatilor in agricultura, in timp ce media la nivel european este de 3%.

Cum putem trece la un alt nivel?

Romania are nevoie de un nivel de crestere economica de minimum 5% in mai multi ani de zile. Sunt nori negri care se aduna peste Europa din punct de vedere politic- Grecia, cu alegeri anticipate, motoare economice gripate- Franta si Italia, etc.Trebuie sa ne fixam un al orizont de ambitie.

Cu ce oameni?

Plecam de la premisa ca oamenii trebuie inlocuiti. Eu spun ca prima resursa se afla chiar in acesti oameni, dar trebui sa treci la un altfel de management.

Veti tine si un PSD-ist?

Nu trebuie sa mai punem culoarea politica inainte de orice. Trebuie sa punem competenta. Problema a fost ca s-a folosit doar criteriul politic. Eu vin din sectorul privat, vin din dreapta politica, am trait dreapta politica, am facut locuri de munca, am platit impozite. Poti sa scoti din oameni performanta daca le explici clar obiectivele, daca esti tu, ca manager, inaintea tuturor. Liderul modern, liderul de secol XXI, trebuie sa inspire in primul rand.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img