Ouale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, deoarece pot cauza o serie de probleme de sanatate.
Renumite pentru continutul sau bogat in proteine si calciu, ouale pot fi integrate in meniul zilnic pentru ca au o serie de vitamine si minerale importante pentru sanatate. Astfel, intr-un ou de dimensiune medie, care are aproximativ 78 de calorii, gasim 6,29 g de proteine, 25 mg de calciu, 0,59 mg de fier si 112, 7 mcg de colina. De asemenea, un ou ne poate furniza 22 mcg de acid folic, 260 UI de vitamina A, 44 UI de vitamina D si 176 mcg de luteina si zeaxantina, precum si complexul de vitamine B, in cantitati mici.
Creste colesterolul „rau“?
Sunt doua tipuri de colesterol: lipoproteinele cu densitate mare sau „HDL“, care este colesterul considerat bun pentru sanatate, si lipoproteinele cu densitate scazuta sau „LDL“, cunoscut si sub numele de colesterol rau pentru organism.
Atunci cand ai nivel scazut de colesterol „bun“ in corp, dar un nivel mare de colesterol „rau“, trebuie sa stii ca esti expus riscului de a suferi de afectiuni cardiace grave si atacuri de cord.
Un ou de dimeniune mare contine 212 mg de colesterol. Dar studiile recente explica faptul ca un consum regulat de oua nu contribuie la aparitia bolilor de inima la adultii care nu au in istoricul medical predispozitie catre afectiuni cardiace si probleme cu colesterolul „rau“ marit.
Mai mult, raportul experimentelor sugereaza ca un consum de oua moderat nu are niciun efect aupra colesterolului din sange, iar acest fapt se intampla in 70% cazuri din intreaga populatie.
Nu creste riscul de diabet de tip II
De-a lungul timpului, consumul de oua a fost asociat cu riscul de declansare a diabetului de tip II, dar cele mai multe studii nu au avut rezultate clare privind acest efect. Dimptotriva, concluziile cercetarilor au fost considerate fara consistenta temeinica si argumentate insuficient.
Un studiu amplu publicat in Jurnalul Clinic American de Nutritie a fost comandat in scopul de a a fi stabilit daca un consum mare de oua poate creste riscul de diabet zaharat de tip II la adultii in varsta. La studiu au participat 3.898 de adulti, care au mancat fie un ou pe zi, fie un ou pe luna, timp de 18 ani. La finalul studiului, s-a observat ca persoanele care au consumat mai frecvent oua nu au suferit o crestere substantiala a riscului de a dezvolta diabet de tip II.
In concluzie, avertismentele despre un consum mare de oua nu are suficienta baza stiintifica, dar nici nu este bine sa exageram cu savuratul oualor, fie ca sunt fierte sau prajite.
Cate oua se recomanda a fi mancate pe parcursul unei zile, fara sa fim afectati de efectele adverse asupra sanatatii? Ei bine, consumul se stabileste in functie de greutatea corporala, sex, stil de viata, consumul zilnic de calorii si obiceiurile alimentare, dar si de sanatate. Scoala Medicala de la Harvard, SUA, recomanda, in medie, un ou pe zi, pentru a beneficia de un nivel sanatos de colesterol bun si pentru a intari si mentine sanatatea inimii.
sursa: clicksanatate.ro