vineri, 29 martie, 2024

Caz INCREDIBIL intr-un spital din Iasi! Medicii incearca sa-i salveze viata! Boala pe care o are nu se mai intalneste nicaieri in Europa

Distribuie:

Publicat:

Interventie chirurgicala extrem de dificila pentru medicii ieseni • Acest barbat va urca a treia oara pe masa de operatie • Problema cu care se confrunta este una extrem de sensibila, iar interventia efectuata presupune riscuri imense • Acelasi doctor l-a operat, in urma cu 16 ani, pentru aceeasi problema • Cum se ajunge la asemenea situatii si ce trebuie sa inteleaga pacientii pentru a nu-si pune viata in pericol • Regimul alimentar este foarte important in aceste cazuri • Boala despre care vorbim nu se mai intalneste in Occident

Medicii ieseni se confrunta cu o situatie fara precedent. Un barbat in varsta de 65 de ani a fost urcat pentru a treia oara pe masa de operatie, dupa ce boala de care sufera a recidivat.

"Este vorba despre un pacient cu ocluzie intestinala acuta, prin boala Chron, o boala Chron pseudotumorala. Deci, o forma care imita cancerul, dar fara sa fie cancer, cu multiple traiecte fistuloase. Este o boala care e la a treia reinterventie. S-a scos cam trei sferturi de colon la prima interventie, acum a facut pe intestinul subtire o noua forma. Sunt cazuri destul de disperate la pacientii care nu tin regim, pacientii care nu urmeaza tratamentul pe care trebuie sa-l faca toata viata", declara dr. Mihai Glod, manager al Spitalului Cai Ferate Iasi.

Boala Chron este o afectiune inflamatorie intestinala, care face parte din familia bolilor inflamatorii intestinale. Aceasta determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv si poate afecta orice portiune a tubului digestiv, insa are predilectie pentru partea terminala a intestinului subtire si intestinului gros. Aceasta boala afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la nivelul acestuia.

Interventia chirurgicala este foarte riscanta

Interventia la care a fost supus barbatul in varsta de 65 de ani este si mai dificila, incat este a treia oara cand el se afla in sala de operatie. Totodata, inflamatia cuprinde anumite structuri importante, iar o simpla complicatie poate pune viata pacientului in pericol. Acesta a fost operat, in urma cu 16 ani, tot de medicul chirurg Mihai Glod, de la Spitalul Cai Ferate din Iasi. Se pare ca boala a recidivat, deoarece pacientul nu a tinut, cu strictete, regimul indicat de catre medici. Aceste cazuri sunt rar intalnite in Occident, iar daca sunt prezente, este vorba despre tumori mici, care pot fi operate cu usurinta.

"Interventia e mai dificila uneori decat o operatie pentru un cancer de colon. Acum 16 ani, cand l-am operat ultima data, el avand doua interventii in trecut, era o forma tumorala destul de mare, giganta. Era o tumora cam de 15-16 centimetri diametru si prindea peretele abdominal interior. A trebuit sa tai tot peretele, segmentul posterior al abdomenului anterior, ca sa incerc sa scot tumora. Altfel nu reuseam, erau fistule, era intr-un stadiu de prefistulizare parietala, o forma istorica la noi. Se intalnesc rar astfel de cazuri, dar in Occident nu mai apar. Am vazut forme Chron dar erau mici. La noi, pacientul sta acasa pana se agraveaza. Acolo unde ai o boala Chron poti sa faci o deviatie interna, sa duci intestinul subtire, sa scurtcircuitezi zona afectata. Se pune in repaos si in timp se amelioreaza. Aceasta metoda e mai putin riscanta decat sa incerci sa scoti tumora. Procesul inflamator asociat prinde si alte structuri, uneori acestea fiind vitale. Boala Chron inseamna o afectare a tot ce inseamna intestin subtire sau gros", precizeaza dr. Mihai Glod.  

Boala a recidivat pentru ca pacientul nu a respectat indicatiile

Se pare ca principala cauza pentru care pacientul a revenit la spital este ca nu a respectat cu strictete regimul alimentar indicat de doctori. Medicii ieseni s-au mai confruntat cu astfel de situatii, iar unii pacienti nu au supravietuit din cauza bolii.

"Regimul alimentar este destul de drastic. Alcoolul trebuie evitat, cafeaua trebuie evitata, stresul si toti factorii indicati. Este vorba despre un barbat care are 65 de ani. Prima operatie a avut-o la la varsta de 32 de ani. Este o boala cu etiologie incerta. Exista o predispozitie, niste factori care se adauga pe parcurs, care tin de dieta, abuzul de condimente, de factori alergenici, abuzul de alcool. Sunt niste factori incriminati. Am avut cazuri de Chron la femeie, o femeie a suportat sapte sau opt interventii. Pana la urma, pacienta s-a pierdut la o varsta tanara. S-au pierdut pacienti si la varsta de 60 de ani. Pacienta despre care v-am vorbit, desi a fost operata si i s-a tras atentia, a continuat. Pacienta obisnuia sa consume alcool, fiind pensionata pe caz de boala la 37 de ani. Astfel, statea acasa si nu avea alta ocupatie", mai adauga dr. Mihai Glod, manager al Spitalului Cai Ferate din Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img