Barbatul care s-a ocupat de transportul unor pacienti pe targa la CJAS Bihor declara ca informase anterior conducerea institutiei ca acestia nu se pot deplasa personal pentru a obtine adeverinte de asigurat, insa seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate i-a raspuns ca nu-l intereseaza. CJAS spune ca totul a fost regizat.
Reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bihor sustin ca au procedat corect si nu au eliberat adeverinte de asigurat pentru mai multi bolnavi unei persoane care nu era reprezentant legal al acestora, precizand ca nu doresc sa comenteze afirmatiile premierului Mihai Tudose care a cerut ministrului Sanatatii un control la institutie, transmite corespondentul Mediafax.
Directorul CJAS Bihor, Ludovic Varga, a declarat, joi, ca aducerea miercuri a trei bolnavi pe targa la sediul institutiei i s-a parut a fi regizata de catre Viorel Pasca, cel care s-a ocupat de transportul pacientilor.
”Nu doresc sa comentez afirmatiile premierului. Noi am respectat legea, nu stiu ce puteam face altceva. Nu am procedat deloc gresit. Legea spune clar ca nu se poate elibera adeverinta de asigurat decat titularului sau reprezentantului legal, ori imputenicitului acestuia. Nicaieri nu se prevede ca se poate elibera altei persoane. Daca nu as fi respectat legea atunci puteam fi trasi la raspundere. Iar in ceea ce priveste acest scandal, eu cred ca a fost ceva regizat, altfel nu stiu cum putea sa vina presa inaintea acestor persoane. Nu stiu in ce baza functioneaza acest domn Pasca, nu stiu cine i-a dat autorizatie, pentru ca sa tii peste 200 de persoane in cateva imobile din Dumbrava si Tinca, imi ridica mari semne de intrebare. A fost amendat atat de DSP, cat si de ITM”, a spus Varga.
Potrivit acestuia, dintre bolnavii adusi miercuri pe targa unul era din judetul Brasov si s-au facut demersuri pentru a i se elibera card de sanatate.
Viorel Pasca, barbatul care s-a ocupat de transportul pacientilor pe targa din Dumbrava si Tinca, unde ingrijeste peste 200 de persoane fara a avea vreo fundatie sau vreun ONG, a declarat, joi, corespondentului Mediafax, ca anii trecuti s-au eliberat de catre CJAS Bihor astfel de adeverinte de asigurat fara nicio problema.
”Eu sunt persoana fizica, nu juridica, si am primit in spatiu, conform legii, anumite persoane, cazuri speciale, oameni ai nimanui, abandonati de familie si societate, bolnavi. Ii ingrijesc fara sa primesc un leu de la statul roman, sunt vreo 230 de bolnavi in 10 case cumparate in Dumbrava si Tinca de diverse persoane care le-au pus la dispozitia bolnavilor. Acesti bolnavi traiesc acolo cu acte, au domiciliu acolo. Uneori, au nevoie de retete medicale, de medicamente, unii sunt asigurati, altii nu. Aveam nevoie de adeverinte de asigurat pentru cativa, documente care au fost eliberate anii trecuti fara probleme de CJAS. Sunt oameni care nu se pot deplasa”, a spus Pasca.
Potrivit acestuia, cu cateva zile inainte a trimis o colaboratoare sa ridice adeverintele, dar functionarele de la ghiseul CJAS Bihor s-au rastit si au refuzat eliberarea documentelor, solicitand prezenta personala a bolnavilor.
”Am vorbit cu presedintele CJAS Bihor care ne-a programat in audienta in cursul saptamanii viitoare si a refuzat eliberarea adeverintelor de asigurat, spunand ca se elibereaza doar daca vine bolnavul personal. Eu am spus ca aduc bolnavul, numai ca este imobilizat, si mi-a zis ca nu il intereseaza, asa ca am procedat cum mi s-a spus, am dus bolnavul imobilizat. Am adus trei bolnavi pe targa la sediul CJAS si o bolnava psihic, care se deplasa singura. Nu am dorit sa iasa un scandal, am vazut reactia premierului, eu nu am vrut sa fac rau nimanui, am vrut doar cu presa sa ii fac sa inteleaga ca eu nu glumesc, daca bolnavul are nevoie de acte, trebuie sa primeasca. Pana la urma s-au eliberat acele adeverinte de asigurat, valabile 60 de zile, necesare unor retete medicale, pentru medicamente compensate, pentru consultatii medicale”, a afirmat Viorel Pasca.
Prim-ministru Mihai Tudose i-a cerut ministrului Sanatatii, Florian Bodog, sa dispuna un control la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bihor si sanctionarea celor vinovati pentru faptul ca mai multi pacienti au trebuit sa fie adusi cu targa pentru a obtine adeverintele necesare tratamentului.
Mihai Tudose i-a cerut ministrului Bodog sa ia masuri in debutul sedintei de Guvern de miercuri, dupa ce a vazut ”niste imagini infioratoare” la un post de televiziune: ”Persoane cu handicap locomotor aduse, abandonate practic pe un hol, la coada la nu stiu ce comisia vietii, care sa stabileasca nu-stiu-ce sau sa le dea nu-stiu-ce. Am vorbit despre reducerea birocratiei, nu a pacientilor prin tarare pe jos. Cine a facut nenorocirea asta?”
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a spus ca i-a solicitat deja presedintelui Casei de Asigurari sa verifice informatiile aparute in presa.
Reactia lui Tudose a fost provocata de o stire difuzata de un post de televiziune in care se relata ca doi pacienti au fost adusi pe targa, cu automobilul, de la 40 de kilometri, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a obtine adeverintele necesare tratamentului intrucat adeverintele se elibereaza doar personal sau cu procura notariala. Cel care ii ingrijea nu avea nici procura deoarece notarul a refuzat sa o elibereze intrucat cei doi pacienti sunt si bolnavi psihic.
MEDIAFAX.ro
Sursa foto: www.crisana.ro