joi, 18 aprilie, 2024

Ce boli de piele sunt mai frecvente vara

Distribuie:

Publicat:

Pe langa arsurile solare serioase si care sunt un pericol real pentru ca maresc riscul de aparitie a cancerului de piele, mai sunt o serie de afectiuni care apar mai frecvent ae timpul verii. Una dintre acestea sunt eruptiile cutanate – numite fitodermatoze – care apar in momentul in care luam contact cu anumite plante, mai ales atunci cand acestea sunt rupte. Apar iritatii locale, umflaturi  insotite de mancarimi intense. Urticaria de contact este produsa de anumite substante chimice cu potential alergen existente in plante. 

„In mod obisnuit, unele proteine din plante precum cele din susan, henna, bumbac, iris, unele specii de lalele, arbore de cauciuc, capsuni si alte fructe cu seminte mici sau planta de mustar, determina aparitia unor placi rosii umflate, localizate pe zona de atingere, leziuni care sunt insotite de mancarime intensa. De asemenea, urticaria poate aparea si in urma alergiei provocate de soare“, explica dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, la Dr.Leventer Centre, noteaza adevarul.ro.

Reactiile fototoxice produse de plante sunt un alt tip de manifestare cutanata frecventa pe timpul verii. Acestea apar pentru ca, in anumite etape ale maturizarii lor, plantele elibereaza substante fotosensibile cum este de exemplu psoralenul. „Foarte cunoscute sunt leziunile lineare basicate si parca biciuite pe pielea gambelor care apar dupa o zi petrecuta vara la iarba verde. Reactii asemanatoare dau si frunzele de morcovi sau de telina sau cele de lamai sau portocal“, adauga medicul dermatolog. 

Ciupercile de piele sunt o alta grupa de afectiuni dermatologice raspandite in sezonul estival. Ele pot fi contractate atat din sol, cat si de la animale. Astfel, Microsporum canis este o ciuperca luata de la caine, dar si de la pisica, atat in urma contactului cu animalul, cat si de pe pledul sau mobila infectata. Inflamatia locala care apare este intensa si apar leziuni asemanatoare cosurilor, grupate in zone lipsite de par. Afectiunea este mai frecventa la copiii care au fost in vacanta intr-un mediu unde cresc astfel de animale. Ciuperca piciorului poate fi luata cu usurinta mai ales de la piscine si dusuri comune, in timp ce, pitiriazis versicolor se gaseste peste tot in natura, inclusive pe piele. In mod obisnuit, aceasta din urma dispare prin practicarea igienei zilnice, dar, din pricina umezelii si a temperaturilor ridicate se poate transmite mult mai usor vara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img