Ce inseamna stare de alerta si care vor fi diferentele fata de starea de urgenta

0
99

Romania intra in stare de alerta pentru 30 de zile, incepand cu 15 mai, a anuntat ministrul de Interne Marcel Vela, intr-o declaratie de presa sustinuta cu mai putin de o ora inainte ca aceasta sa intre in vigoare.

Vela a prezentat textul hotararii Comitetului National pentru Situatii de Urgenta prin care a fost declarata starea de alerta:

Articolul 1. Incepand cu data de 15 mai 2020 se declara starea de alerta la nivel national pentru o perioada de 30 de zile

Articolul 2. Masurile de prevenire si control sunt prevazute in Anexa care face parte din prezenta hotarare.

Articolul 3. Regulile de desfasurare a unor activitati care necesita masuri specifice de protectte santitara se adopta prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al ministrului cu competenta in domeniu.

Articolul 4. Pentru alte masuri decat cele prevazute la Art.3, autoritatile publice si centrale emit acte normative si acte administative potrivit normelor de competenta si domeniilor de activitate pe care le gestioneaza.

Articolul 5. In aplicarea dispoizitiilor privind stocurile de urgenta medicala si unele masuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, sef al DSU, dispune in colaborare cu Ministerul Sanatatii masurile necesare combaterii infectiilor cu SARS-CoV-2.

Seful DSU, Raed Arafat, a anuntat ca purtarea mastii va fi obligatorie in spatii inchise. Este incurajata in continuare munca de acasa, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, sa asigure masuri de protectie, inclusiv program decalat, daca au peste 50 de angajati.

Terasele si restaurantele raman inchise. Produse alimentare si bauturi pot fi preparate si vandute in regim de drive-in si take away, ca si pana acum.

Mall-urile de peste 15.000 de metri patrati raman inchise, cu exceptia magazinelor care au functionat si pe perioada starii de urgenta.

Arafat a anuntat si prelungirea suspendarii zborurilor pentru mai multe tari, pentru inca 14 zile.

Cei care sosesc in tara vor intra in izolare la domiciliu. Cei care vor sa stea separati de familie sau incalca izolarea vor intra in carantina.

Pot fi carantinate cladiri, zone sau localitati. De asemenea, raman in carantina acele localitati unde nu a fost ridicata masura.

Mai multe puncte de frontiera raman inchise, cu exceptia lucratorilor transfrontalieri.

Este permisa deplasarea persoanelor in afara locuintei in interiorul localitatilor, cu respectarea masurilor de prevenire a raspandirii infectiei si evitarea formarii grupurilor mai mari de 3 persoane care nu apartin aceleiasi familii.

Parcurile se vor deschide, cu exceptia locurilor de joaca pentru copii.

Se instituie interdictia deplasarea in afara localitatii sau a zonelor metropolitane cu urmatoarele exceptii: deplasare in interes profesional, inclusiv intre locuinta si locul de de desfasurare a activitatii profesionale, deplasarea in scop umanitar sau voluntariat,  pentru activitati agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietati din alta localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistenta medicala, ingrijirea unei rude, asistenta persoanelor varstnice, bolnave, sau cu dizabilitati, decesul unui membru de familie.

Arafat a mai spus ca „mai sunt cateva puncte care se vor vedea la publicare”.

Este vorba despre deplasarea pentru activitati recreativ-sportive individuale desfasurate in aer liber (ciclism, drumetie, alergare, canotaj, alpinism, vanatoare, pescuit si altele) cu participarea a cel mult 3 persoane, deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un numar limitat de persoane si respectarea regulilor de distantare sociala; deplasarea pentru achizitia, service-ul, efectuarea ITP sau alte operatiuni de intretinere a vehiculelor, activitati care nu pot fi efectuate in localitatea de domiciliu.

Scolile raman inchise.

Suntem pe o panta usor descenenta, cu numar de cazuri noi in scadere, cu un numar crescut de vindecari. Ramanem cu precautii. Apar masuri de relaxare, se reiau activitati. Acestea se desfasara dupa niste reguli, a spus ministrul Sanatii, Nelu Tataru.

Masurile luate vor fi evaluate dupa doua saptamani.