sâmbătă, 25 mai, 2024

Ce restricţii se elimină începând cu 1 februarie. Raed Arafat: Lista ţărilor cu risc va fi eliminată

Distribuie:

Publicat:

Raed Afarat a anunţat ce restricţii se elimină începând cu 1 februarie. Reamintim că CNSU s-a întrunit, luni, pentru a analiza propunerile privind modificarea condițiilor de carantinare. 

Raed Arafat a anunţat că se elimină lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar persoanele nevaccinate care sosesc din străinătate vor sta în carantină timp de cinci zile.

Raed Arafat: De astăzi se elimină lista țărilor cu risc epidemiologic

„De astăzi se elimină lista țărilor cu risc epidemiologic. Prin măsurile adoptate azi, se elimină terminologia de state aflate sub anumită culoare, în funcție incidență.

Regula generală va fi: Se instituie carantina pentru 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificat digital – vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea

Vor fi și excepții, precum copiii cu vârsta sub 12 ani. Carantina pentru persoanele care au fost contact direct se reduce la 5 zile. Exceptați cei trecuți prin boală, care au maxim 90 de zile de la ieșirea din izolare.

La acest moment, nu e nevoie de o decizie privind chemarea la lucru a cadrelor medicale care au COVID. Situația e încă sub control. Hotărârea se aplică imediat ce este publicată.

Nu există obligația testării unei persoane, după cele 5 azile de izolare”, a anunţat şeful DSU.

Situațiile în care românii aflați în carantină pot cere să fie exceptaţi de la cele cinci zile de carantină sunt „situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative”.

Şeful DSU a explicat în cadrul conferinţei de presă de luni că participarea la căsătorie nu înseamnă că o persoană carantinată poate merge la nuntă, ci doar că poate participa la cununia legală de la starea civilă.

Referitor la testele de saliva din şcoli, Raed Arafat a declarat că acestea au fost distribuite în şcoli pentru cel puţin două săptămâni, precizând că urmează să se stabilească dacă după aceasta perioadă se va cotinua testarea elevilor cu ajutorul acestor teste.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit luni, pentru a analiza propunerile privind modificarea condițiilor de carantinare.

Principalele prevederi ale Hotărârii adoptate în şedinţa CNSU

– Instituirea măsurii carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării/intrării în România;

– Modificarea excepțiilor de la măsura carantinei pentru anumite categorii de persoane care sosesc pe teritoriul României;

– Instituirea măsurii carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

– Exceptarea de la măsura carantinei pentru contacții direcți, dacă se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2;

– Abrogarea HCNSU nr. 2 din 07.01.2022.

Începând cu data de 1 februarie, certificatul verde va expira pentru o parte dintre românii care nu au făcut și doza booster. Este vorba despre certificatele verzi emise până în luna mai 2021, asta pentru că la nivelul UE s-a decis ca documentul să fie valabil doar 270 de zile, adică 9 luni de la vaccinarea cu schema completă.

România nu va adera la noua reglementare, însă cei care vor dori să călătorească în Uniunea Europeană vor fi nevoiţi să se supună noii măsuri şi să se vaccineze şi cu doza booster.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img