Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război. Ce persoane sunt exceptate

0
63

Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război. Tensiunea crește la granița de nord a României, iar autoritățile sunt în stare de alertă la momentul actual. Dacă situația se schimbă în următoarele ore, s-ar putea trece imediat la starea de alertă sau de război. În aceste condiții, românii ar putea fi chemați la luptă. Iată ce persoane vor fi chemate și ce oameni vor fi scutiți.

Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război. Dacă se va declara stare de război, serviciul militar va deveni obligatoriu pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani. Legea numărul 395 din 16 decembrie 2005 prevede că de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu să fie suspendat, ultima încorporare a recruților a avut loc în octombrie 2006 (pentru militarii în termen), respectiv în iunie 2006 (pentru militarii cu termen redus).

Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război. Însă, în contextul situației actuale dintre Rusia și Ucraina, această suspendare s-ar putea ridica. Autoritățile chiar vor putea apela la mobilizarea parțială sau totală. Iată ce persoane vor fi chemate la luptă, dar și ce persoane vor fi scutite.

Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război

Ce români vor fi chemați la luptă în caz de război. Situația este extrem de tensionată la momentul actual, iar toate acestea se întâmplă la granița de nord a României. În caz ca va fi declară stare de război, românii vor fi chemați la luptă. Ministerul Apărării (MApN) ar mobiliza rezerviștii de orice fel. Ei pot mobiliza militarii rezervişti voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au contracte cu MApN, aceștia fiind plătiți chiar dacă stau acasă cu 30% din soldă (540 de lei în cazul unui soldat), scrie Adevărul.ro

Românii chemați la război vor trebui să se prezinte imediat la unităţile militare de care aparţin. Totuşi, numărul acestor rezervişti nu este atât de mare, undeva la câteva mii. Astfel, Armata Română s-ar baza pe cei aproximativ 60.000 de rezervişti clasici, adică pe cei care şi-au efectuat stagiul militar înainte de suspendarea acestuia şi sunt în posesia unui livret militar.

Ce riscă persoanele care refuză înrolarea, în caz de război

În caz de neprezentare la termenul şi locul menţionate în ordin, persoana respectivă va suporta consecinţele Codului Penal, care prevede închisoare de la 2 la 7 ani. Totodată, trebuie menționat şi că obligaţia de a se prezenta la unităţile militare desemnate revine numai rezerviştilor care au până în vârsta de 55 de ani, vârsta până la care sunt menţinuţi în evidenţele militarilor în rezervă.   

Totodată, potrivit legii 395/2005, pe durata stării de război, a stării de mobilizare şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Astfel, vor fi încorporați pentru război cetățenii români, de sex masculin, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani și îndeplinesc criteriile pentru executarea serviciului militar. În anumite cazuri, la cerere, încorporarea se poate face chiar și la vârsta de 18 ani.

Ce persoane sunt scutite de serviciul militar

Românii scutiți de serviciul militar sunt cei din personalul hirotonit sau care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, precum şi călugării care au o vechime în mănăstire de cel puţin 2 ani, cei condamnați la pedepse privative de libertate. De asemenea, cei care sunt arestați preventiv sau trimiși în judecată, cei care au persoane în întreţinere, cei care au soţia bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate, cei care au unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia a decedat sau cei ai căror părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă.

Refuzul de te prezenta sau de a încerca să scapi prin diferite mijloace se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrităţii corporale sau sănătăţii, simulează o boală sau o infirmitate, foloseşte înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani', potrivit articolului 432 din Codul Penal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.