vineri, 29 martie, 2024

Ce trebuie să faci atunci când te înțeapă o albină. Dr. Tudor Ciuhodaru, zece sfaturi care îți pot salva viaţa

Distribuie:

Publicat:

A sosit vara, ceea ce înseamnă că temperaturile toride și-au făcut simțită prezența, iar totodată și tot felul de insecte. Ei bine, anual sunt persoane care mor din cauza înțepăturilor de albine, astfel că doctorul Tudor Ciuhodaru a venit cu o serie de sfaturi. Iată ce trebuie să faci atunci când te înțeapă o albină!

Ciupiturile de albină pot fi fatale la o persoană alergică, astfel că este bine ca în perioada aceasta din an să ai idee ce trebuie să faci în cazul în care ești ciupit.

Zece sfaturi de la Dr. Tudor Ciuhodaru pentru a face față ciupiturilor de țânțari

Doctorul Tudor Ciuhodaru este cunoscut de toată lumea pentru sfaturile legate de sănătate pe care le oferă constant, indiferent de luna anului în care suntem, astfel că recent a făcut o postare pe contul lui personal de Facebook despre ciupiturile de albine.

Ei bine, nu doar că a explicat că în timpul sezonului cald albinele pot deveni agresive şi ne pot ataca, ci a dezvăluit și cât de important este să intervenim rapid și să știm o serie de lucruri esențiale despre ele.

1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.

2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.

3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.

4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.

5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de situații:

a) nici o reacție la înțepătură – sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătură și evoluție potențial letală.

8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

9. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

10. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Ce să faci pentru a nu atrage albinele

Mai mult decât atât, pe lângă cele zece reguli esențiale postate de doctor Tudor Ciuhodaru despre ciupiturile de albine, acesta a explicat și ce trebuie să faci pentru a nu le atrage și a le evita pe tot parcursul sezonului estival:

Nu purtați culori atractive pentru albine

Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic

Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

Acum, după ce ați aflat ce trebuie să faceți, cum să vă comportați în jurul albinelor, dar și ce să nu purtați pentru a nu le atrage, puteți înfrunta problemele în aces sens mult mai ușor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img