Letargia care a marcat economia in anii de criza s-a reflectat in situatia sistemului bancar in care unu din cinci credite a ajuns sa fie neperformant.
Cu toate ca situatia macroeconomica s-a imbunatatit, creditarea a avut o senzitivitate scazuta, ramanand in ultimul an in teritoriul negativ. Ponderea activelor nete bancare in Produsul Intern Brut a scazut pana la nivelul din 2007, sistemul bancar intorcandu-se in timp, inainte de nivelul de dinaintea aderarii la Uniunea Europeana.
In ultimii ani s-au intensificat dezbaterile privind corelatia dintre cresterea creditarii si redresarea economiei. Au existat voci care au sustinut ca activitatea de creditare se va relua dupa ce economia va reveni pe crestere. Insa, revenirea creditarii in teritoriul pozitiv se lasa in continuare asteptata, desi economia a fost pe plus.
Din martie 2013, in fiecare trimestru creditele acordate de banci au inregistrat scaderi, in termeni anuali, in timp ce evolutia anuala a PIB a fost in teritoriul pozitiv. Iar pe fondul reducerii stocului creditelor private, exclusiv pe componenta in valuta, activele bancare au continuat declinul anul trecut, ponderea activelor nete bancare in PIB intrand sub pragul de 60% pentru prima data din 2007. In cinci ani de criza, ponderea activelor bancare in PIB a scazut cu aproape zece puncte procentuale la 57,6% in decembrie 2013.
Economia a crescut anul trecut cu 3,5%, avans neasteptat de mare, insa creditul privat a scazut cu aproape 5% in termeni reali – cea mai dura ajustare de la inceputul crizei. Si in primul semestru din acest an PIB-ul a fost pe plus, cu 1,2%, fata de aceeasi perioada de anul trecut, in timp ce creditul total a ramas tot pe minus.(sursa:mediafax.ro)