vineri, 29 martie, 2024

Cel mai sanatos mod de a gati ciupercile, potrivit studiilor

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de ştiinţă au dezvăluit care este cea mai bună modalitate prin care putem găti ciupercile, iar trase în tigaie nu se încadrează în această categorie.

Beneficiile ciupercilor

Ciupercile sunt o alegere sănătoasă datorită cantităţilor semnificative de fibre, proteine, aminoacizi, vitamine (inclusiv B1, B2, B12, C, D şi E) şi minerale pe care le conţin, dar şi pentru faptul că sunt scăzute în grăsimi şi calorii. În plus, în urma unor cercetări s-a descoperit că anumite tipuri de ciuperci au potenţialul de a proteja împotriva apariţiei cancerului prin protejarea celulelor ADN, dar şi prin inhibarea fomării tumorilor. Totodată, există dovezi care sugerează că sunt benefice în tratarea şi controlul bolilor degenerative precum Alzheimer. Alte cercetări arată că ciupercile au proprietăţi terapeutice şi ajută la scăderea colesterolului, în special în rândul adulţilor supraponderali şi previne reţinerea celulelor pe pereţii vaselor de sânge, proces prin care se formează plăgi. Astfel, protejează sănătatea inimii prin menţinerea circulaţiei şi tensiunii arteriale sănătoase.

Însă, potrivit unei cercetări de la Centrul Tehnologic al Ciupercilor, din La Rioja, Spania, compoziţia ciupercilor, capacitatea antioxidantă şi conţinutul nutriţional pot fi negativ afectate de procesul de gătire.

Cum să gătim sănătos ciupercile

Pentru studiul publicat în Jurnalul Internaţioanl de Ştiinţă Alimentară, echipa de cercetare a evaluat influenţa metodelor de gătire a ciupercilor: fierbere, preparare la cuptorul cu microunde, pe grill şi trase în tigaie. După ce s-au gătit patru tipuri de ciuperci, alese fiind cele mai consumate specii din întreaga lume, mostrele erau congelate şi analizate, iar rezultatele erau comparate cu versiunea crudă.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că cel mai bun mod prin care putem găti ciupercile ca acestea să-şi păstreze proprietăţile nutriţionale este pe grill sau la cuptorul cu microunde, în timp ce trase la tigaie sau fierte îşi pierd din activitatea antioxidantă. Ciupercile prăjite rămân cu un conţinut mai mic de proteine şi carbohidraţi şi au mai multă grăsime.

”Modalităţile de gătire precum prăjitul şi fiertul ciupercilor produce o scădere severă a proteinelor şi compuşilor antioxidanţi, probabil din cauza substanţelor solubile din apă sau ulei, ceea ce poate avea o influenţă semnificativă asupra valorilor nutriţionale ale produsului final”, a spus într-un comunicat Irene Roncero, unul dintre autorii studiului.

sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img