Cele mai spectaculoase fenomene ASTRONOMICE din 2018. Unul ne va influenta viata

0
101

Cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018 vor fi eclipse de soare si de luna. La finalul anului vom avea ocazia sa vedem o cometa, dar si alaturari planetare deosebite.

National Geographic a realizat un top cu cele mai spectaculoase fenomene astronomice din 2018. Niciun iubitor al cerului nu trebuie sa le rateze.

Anul nou aduce doua sanse de a asista la unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astronomice: eclipsa de luna.

Prima eclipsa va avea loc pe 31 ianuarie. Fenomenul va fi cu atat mai spectaculos cu cat se va suprapune peste o Super Luna Albastra.

Acesta este momentul in care luna este relativ aproape de Pamant si pare mai mare decat in mod obisnuit.

Eclipsa totala va putea fi vizibila din Oceanul Pacific de Vest, Alaska, vestul Canadei, Australia, Noua Zeelanda, Hawaii, Indonezia, Filipine, China si Japonia.

7-8 martie: Alinierea planetelor

Cei care se vor trezi devreme in aceste dimineti vor putea vedea un aliniament deosebit a trei planete.

Saturn, Marte si Jupiter vor parea ca se apropie una de alta pe cer, iar luna va fi si ea aliniata cu cele trei planete intre Marte si Jupiter.

15 iulie: Luna se intalneste cu Venus

In preajma apusului, pe cer Luceafarul, sau planeta Venus, cea mai apropiata de Pamant. Astfel, va parea ca se apropie foarte mult de Luna.

Din locurile in care acest fenomen se va vedea cel mai bine, va parea ca cele doua sunt despartite de o distanta foarte mica.

27 iulie: Eclipsa lunara totala

A doua eclipsa totala de luna din acest an va putea fi observata in aceasta noapte. Ea va fi vazuta din America de Sud, Europa, Australia, Africa si Asia. De data aceasta, eclipsa va avea loc cand luna va ajunge la cel mai indepartat punct de pe Pamant, facand ca aceasta luna plina sa fie cea mai mica pentru din an.

27 iulie: Marte la la maximum

In aceeasi noapte in care are loc eclipsa de luna, Marte se va apropia foarte mult de luna. Mai important este ca va atinge vizibilitatea maxima din 2003 incoace.

Astfel ca va aparea pe cer ca o stea super-stralucitoare portocalie.

Marte nu are o orbita circulara perfecta in jurul soarelui, asa ca planeta rosie se apropie din cand in cand foarte mult de Pamant, ajungand la 35,8 milioane de mile de noi pe 31 iulie. Un fenomen similar va fi vazut pe cer abia in 2035.

11 august: Eclipsa solara partiala

Pe 11 august, o eclipsa partiala a soarelui va fi vazuta din America de Nord, Europa, Groenlanda, Islanda si Asia. Cat de mare va fi o muscatura solara depinde de locatia fiecaruia.

Cele mai spectaculoase vederi de pe pamant vor fi din Siberia, nord-estul Chinei. In jurul orasului Harbin luna va acoperi 37% din soare cu cateva minute inainte de apus.

12-13 august: Perseidele

Considerata una dintre cele mai intense ploide meteoriti anual meteorice anuale, Perseidele produc in mod regulat pana la 60 de stele casatoare pe ora.

Anul viitor, insa, se anunta a fi unul deosebit de bun deoarece va coincide cu un cer intunecat fara luna in noaptea de 12 august. Conditiile de viuzionare vor fi excelente in emisfera nordica.

12 decembrie: Aparitia unei comete

Astronomii se astepata ca la mijlocul lunii decembrie Cometa 46P / Wirtanen sa fie suficient de luminoasa intat sa poata fi vazuta cu usurinta cu ochiul liber.

Daca atinge vizibilitatea ochiului liber, va fi cea mai stralucitoare cometa observata din emisfera nordica in ultimii cinci ani.

Ajungand la doar 7,2 milioane de mile distanta de Pamant, cometa ar trebui sa fie usor de urmarit in timp ce trece de stralucitoarele grupuri de stele Pleiade si Hiade, oferind un mod placut de a incheia anul.