sâmbătă, 30 septembrie, 2023

Celebra soprană norvegiană Lise Davidsen cântă pe scena Operei Naţionale Bucureşti, într-un concert de gală caritabil

Distribuie:

Publicat:

Opera Naţională Bucureşti prezintă unul dintre evenimentele de referinţă din cadrul Stagiunii Centenare:
Concertul Extraordinar de Gală susţinut de soprana Lise Davidsen, vocea momentului la nivel internaţional. Evenimentul are scop caritabil şi va avea loc marţi, 10 mai 2022, ora 18:30, iar întreaga sumă strânsă din vânzarea biletelor va fi donată Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

La pupitrul dirijoral se va afla, în calitate de invitat, maestrul Jose Miguel Perez-Sierra. Evenimentul de Gală se va bucura de participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale Bucureşti, iar în program se vor regăsi lucrări de Giuseppe Verdi, Richard Wagner şi Pietro Mascagni.

Lise Davidsen, considerată cea mai mare voce de soprană de pe harta lirică mondială după dispariţia lui Kirsten Flagsta, a evoluat în urmă cu exact un an, pe 10 mai 2021, sub bagheta maestrului Riccardo Chailly în concertul de redeschidere al celebrului Teatro alla Scala, din Milano. Evenimentul a marcat terminarea celor doi ani de inactivitate cauzaţi de pandemie şi a celebrat 75 de ani de la reluarea spectacolelor după cel de-al doilea Război Mondial.

Soprana de origine norvegiană, a devenit recunoscută pe scenele internaţionale în anul 2015, câştigând multiple premii în cadrul concursurilor Operalia, Regina Sonja şi Hans Gabor Belvedere. Acestea au fost îndeaproape urmate de debuturi triumfătoare la Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Convent Garden, Teatro Alla Scala din Milano, Bayerische Staatsoper, Wiener Staatsoper şi la festivalurile din Aix-en-Provence, Bayreuth şi Glyndebourne.

Aceste teatre, la fel ca multe altele, au extins invitaţia adresată Lisei pentru mai multe stagiuni, adesea de mai multe ori per stagiune: în vara lui 2021 a făcut parte din două producţii la Festivalul Bayreuth (Elisabeth din "Tannhauser" şi Sieglinde din "Die Walkure", de Wagner) şi deja este anunţată în cadrul a două alte mari titluri pe cele mai mari scene ale lumii: la Metropolitan Opera New York în "The Knight of the Rose" de Strauss, la Royal Opera House Convent Garden în "Tannhauser" de Wagner.

"Un debut radiant, un timbru cu încredere, putere şi scop, deopotrivă proaspăt şi matur de la prima notă atinsă, înaltă, plină, suavă şi puternică totodată, remarcându-se în cvintetul din primul act Davidsen cântâ echilibrat, dând dovadă de un mimetism subtil", a descris New York Times despre aclamatul său debut la Metopolitan Opera din New York, din "Dama de Pică".

În ciuda crizei Covid, ascensiunea lui Lise Davidsen a fost de neoprit după ce a redeschis cu un concert solo, în mai 2021, Scala din Milano, precum şi Bayerische Staatsoper intepretând primul act al "Die Walkure". În aceeaşi săptămână, a fost decernată Cântăreaţa Anului de către International Opera Awards.

Alte momente importante includ roluri precum Sieglinde din "Die Walkure" într-o nouă producţie la Deutsche Oper Berlin şi în concert la Opera National de Paris; rolul titular din "Jenufa" la Concertgebouw din Amsterdam; Elisabeth din "Tannhauser" la Bayerische Staatsoper şi rolul titular din "Ariadne auf Naxos" de Strauss la Festivalul Aix-en-Provence, Wiener Staatsoper şi Festivalul Glyndebourne.

Performanţa lui Davidsen ca Leonore din "Fidelio" de Beethoven în noua producţie de la Royal Opera House, l-a determinat pe directorul lor muzical, Antonio Pappano, să exclame: "O voce dintr-un milion… când a deschis gura, am rămas cu toţii uimiţi. Vocea ei are o lumină interioară!"

Lise Davidsen a avut turnee cu multe dintre cele mai importante orchestre şi dirijori din lume, dar a şi interpretat lucrări de renume, cum ar fi "Requiem"-ul lui Verdi la BBC Proms, la Royal Opera House cu Antonio Pappano, Orchestra Simfonică Naţională Daneză şi Fabio Luisi; "Vier letzte Lieder" cu Orchestra Simfonică Naţională Daneză şi Orchestra Filarmonicii din Bergen; "Wesendonck Lieder" şi "Ruckert-Lieder" cu Orchestra de Cameră Norvegiană; şi "Luonnotar" al lui Sibelius cu Filarmonica BBC la BBC Proms.

Gramophone Magazine a caracterizat-o drept "Unul dintre cele mai mari talente vocale care a apărut în ultimii ani, dacă nu decenii."

Lise Davidsen a evoluat pentru prima dată pe o scenă din România în anul 2019, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, BCR

Parteneri: Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Pop Cola, Sansha

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile şi Nopţi, AGERPRES, Spot Media, Ziarul Metropolis, News Bucureşti, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, Bucureşti Business, Reuşita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, a7tv, Ballet Magazine, Mediatrust

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img